Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Urologie

Het specialisme Urologie richt zich op afwijkingen aan de urinewegen en geslachtsorganen. De uroloog behandelt aandoeningen aan de nieren, bijnieren, urineleiders, blaas, urinebuis, penis, scrotum en de prostaat. 

Voorbeelden van aandoeningen die de uroloog behandelt zijn: nierstenen, prostaatkanker, blaaskanker, impotentie, plasklachten en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ook de sterilisatie bij de man hoort bij het vakgebied van de uroloog.

Belangrijke aandachtsgebieden van de urologen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn:  

Blaaskanker en prostaatkanker: Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van blaaskanker en prostaatkanker. Ons behandelteam beschikt over veel kennis en ervaring op dit gebied. We werken samen met ziekenhuizen in de regio om patiënten met blaaskanker de best mogelijke zorg te bieden.

Kinderurologie:  Eén van onze urologen is kinderuroloog. De kinderuroloog behandelt kinderen met afwijkingen aan de urinewegen of geslachtsorganen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een afwijkende plaats van het plasgaatje (hypospadie), niet ingedaalde testikels, een verkleving van de voorhuid, een vernauwing van de voorhuid, het terugstromen van urine uit de blaas naar de nieren, bedplassen of incontinentie.

Plasbuisreconstructies (reconstructieve urethra-chirurgie):  Wanneer er sprake is van een (aangeboren) afwijking van de plasbuis (urethra), is een chirurgische ingreep meestal noodzakelijk. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden alle mogelijke plasbuisreconstructies uitgevoerd.

Ketaminespreekuur: Dit spreekuur is er voor mensen die ketamine hebben gebruikt en hierdoor urologische klachten hebben gekregen. Zij kunnen door hun huisarts of uroloog naar dit spreekuur worden verwezen. 

Lees meer

De nieuwste technieken

De uroloog opereert veel met behulp van de operatierobot. Dankzij deze robot is er geen grote snee in de buik nodig, maar kan de operatie worden uitgevoerd via enkele kleine sneetjes in de buik. Het voordeel hiervan is dat u na de operatie sneller herstelt. Ook kan de arts met de robot nauwkeuriger opereren, waardoor er minder kans is op complicaties.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Veel gestelde vragen over Urologie

Heeft u een vraag? Kijk eerst of het antwoord op uw vraag wellicht op onze pagina met veel gestelde vragen staat, voordat u contact met ons opneemt.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Rob Schipper
Drs. R.A. Schipper
Uroloog, Medisch seksuoloog
Bekijk ons team
Code AFD-002
Laatste revisie: 21 januari 2025 - 14:46

Urologie