Periodieke kweekcontroles vee-MRSA in het ziekenhuis

Om te beoordelen of iemand in het ziekenhuis drager is van de vee-MRSA, doen we periodiek controles bij patiënten en medewerkers. Met een speciaal staafje wordt een kweek genomen van de keel, neus en bilnaad. U kunt er hier meer over lezen.

Informatie over periodieke kweekcontroles bij vee-MRSA

Wat is vee-MRSA (LA-MRSA)?

MRSA is een variant van de bacterie Staphylococcus aureus. Staphylococcus aureus is een bacterie die veel mensen gewoon bij zich dragen, zonder daar ziek van te worden. De bacterie vee-MRSA komt voor bij mensen die met vee werken, zoals varkens of kippen. Je wordt niet erg ziek van de bacterie vee-MRSA. De bacterie zit meestal op de huid of in de neus. Soms veroorzaakt deze bacterie een infectie en is een behandeling met antibiotica nodig.

Ook MRSA kunnen mensen bij zich dragen zonder daar last van te hebben. Het belangrijkste verschil met de gewone Staphylococcus aureus is dat MRSA ongevoelig (resistent) is voor een aantal antibiotica. Een infectie met MRSA, moet met andere antibiotica behandeld worden.

De groep van MRSA-bacteriën is grofweg te verdelen in 2 typen:

  1. de ‘ziekenhuis-MRSA’. De kans dat iemand de ziekenhuis-MRSA bij zich draagt is het grootst bij mensen die in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest.
  2. de ‘vee- MRSA’ (ook wel LA-MRSA genoemd). De kans dat iemand de vee-MRSA bij zich draagt is het grootst bij mensen die in nauw contact staan met dieren, zoals bijvoorbeeld veehouders en veeartsen.

Vee-MRSA in Noord-Brabant en Limburg

In onze provincies zijn veel boerenbedrijven, met name varkenshouderijen. Daarom zijn er juist in deze regio meer mensen drager van de vee-MRSA dan in andere regio’s. Omdat men hier meestal geen last van heeft, kunnen mensen ongemerkt drager zijn. Ook patiënten en zorgmedewerkers in het ziekenhuis kunnen dus drager zijn van deze bacterie.

Vee-MRSA in het ziekenhuis

Nederlandse ziekenhuizen nemen veel maatregelen om verspreiding van MRSA te voorkomen. Zij zoeken gericht naar dragers van MRSA en nemen extra voorzorgsmaatregelen als dragers worden verpleegd in het ziekenhuis. Door de ervaringen die we daar sinds 2006 mee hebben opgedaan, is gebleken dat de ziekenhuis-MRSA en de vee-MRSA zich verschillend gedragen. De vee-MRSA verspreidt zich zelden tussen mensen onderling in het ziekenhuis. Het risico dat een patiënt in het ziekenhuis een vee-MRSA oploopt is dan ook heel klein.

Controles

Om te weten hoeveel mensen drager zijn van de vee-MRSA in het ziekenhuis, doen we controles bij patiënten en medewerkers. Daarom zullen patiënten periodiek getest worden op vee-MRSA. Deze test doet geen pijn. U krijgt eerst een wattenstaafje in uw keel en neus. En daarna een wattenstaafje in uw billen, net als een thermometer. De wattenstaafjes worden in het laboratorium onderzocht.

U krijgt de uitslag binnen een week. Als u nog opgenomen bent in het ziekenhuis ontvangt u de uitslag van het onderzoek van de verpleegkundige. Als u al met ontslag bent, krijgt u een brief van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie met de uitslag. 

Als u de bacterie heeft

U krijgt de uitslag van de test binnen een week. Als u de bacterie heeft wordt u meestal niet ziek. De bacterie zit in uw neus, keel of op uw huid. U kunt huiduitslag of een ontstoken wondje krijgen. Als u klachten heeft, krijgt u neuszalf of antibiotica. Uw arts geeft daar dan uitleg over.

Onderzoeksgegevens

De kweekonderzoeken geven ons informatie over hoeveel mensen in het ziekenhuis de vee-MRSA bij zich dragen en of de bacterie zich van de ene persoon naar de andere verspreidt. Met deze gegevens kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren. De resultaten van het onderzoek zijn mogelijk relevant voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Bij publicatie worden uiteraard alle gegevens van patiënten anoniem verwerkt.

Vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vraag dan aan de verpleegkundige die voor u zorgt. De verpleegkundige kan eventueel contact opnemen met de deskundige infectiepreventie van het ziekenhuis.

Heeft u na uw ziekenhuisopname nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie, telefoonnummer (073) 553 29 54.

Code ALG-030
Laatste revisie: 18 januari 2024 - 12:04