Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Drs. F.M. Ooijman

Drs. F.M. Ooijman
NaamFrancien Ooijman
FunctieOogarts
Specialisme Oogheelkunde
Subspecialisaties

Uveïtis, neuro-ophthalmologie (in het bijzonder MS), cornea en cataractchirurgieGoed kunnen zien is erg belangrijk voor mensen en het is fantastisch om ze daarbij te kunnen helpen. Mijn subspecialisaties zijn, naast cataract operaties, ook uveïtis en neurologische ziektebeelden, met name MS. Ik zie zo’n 50 patiënten per dag en dat kan eigenlijk alleen dankzij alle collega’s. Ik ben daarom niet zozeer trots op mezelf, maar vooral op de groep. Oogheelkunde is echt teamwork.

 

Ons vak biedt tegenwoordig heel veel mogelijkheden om het zicht te behouden of zelfs te verbeteren bij bepaalde aandoeningen. Het is dankbaar werk dat ik mede daarom graag doe.

 

Daarnaast gaat het niet om het oog, maar om de hele patiënt. Oogheelkundige afwijkingen hebben implicaties voor de rest van het lijf, andersom zijn er algemene ziektebeelden die afwijkingen geven in het oog. We werken niet alleen binnen de vakgroep samen, maar ook met andere specialisten in het ziekenhuis. Hierdoor kunnen we de patiënt snel de beste zorg bieden.Column
"Ken je dokter"


Opleiding(en)
  • Geneeskunde
  • OogartsBijzonderheden

Lidmaatschappen:

  • Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst;
  • Nederlands Oogheelkundig Gezelschap;
  • The Association for Research in Vision and Ophthalmology;
  • Fluorescentie Angiografie Nederland;
  • Nederlandse Uveïtis Werkgroep.

 

Wetenschappelijke publicaties:

Bergink GJ, Ooyman FM, Maas S, Rademakers AJ.

'Three HLA-A29 positive patients with uveitis'. Acta Ophthalmologica Scandinavica 1996 Feb;74(1):81-3.

 

de Boer JH, Verhagen C, Bruinenberg M, Rothova A, de Jong PT, Baarsma GS, Van der Lelij A, Ooyman FM, Bollemeijer JG, Derhaag PJ, Kijlstra A.

'Serologic and polymerase chain reaction analysis of intraocular fluids in the diagnosis of infectious uveitis'. American Journal of Ophthalmology 1996 Jun;121(6):650-8.

 

Ooijman FM, van der Lelij A.

'Immunologie in de medische praktijk. Deel XIII. Immuunziekten van het oog'. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 1998 Feb 28;142(9):443-8.

 

Brinkman K, Debast S, Sauerwein R, Ooyman F, Hiel J, Raemaekers J.

'Toxoplasma retinitis/encephalitis 9 months after allogeneic bone marrow transplantation'. Bone Marrow Transplant 1998 Mar;21(6):635-6.

 

Van der Lelij A, Ooijman FM, Kijlstra A, Rothova, A.

'Anterior uveitis with sectoral iris atrophy in the absence of keratitis: a distinct clinical entity among herpetic eye diseases'. Ophthalmology 2000 Jun;107(6):1164-70.

 

Rothova A, Ooijman F, Kerkhoff F, Van der Lelij A, Lokhorst HM.

'Uveitis masquerade syndromes'. Ophthalmology 2001 Feb;108(2):386-99.

 

Ooijman F.

'Uveïtis Anterior bij Morbus Bechterew'. Nederlands Tijdschrift voor Reumatologie 2004;3: 37-9.

 

Voordrachten:

Virusklachten bij MS; wetenschappelijk symposium ter ere van de opening van het MS centrum JBZ, kasteel Maurick, 15 juni 2006.

 

MS en oogklachten; symposium voor MS-patiënten in het kader van de Week van de Chronisch Zieken. Aula Groot Ziekengasthuis, 12 november 2007.


Zoeken

Print