Headerafbeelding
Afspraak op de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde
Afdeling

Algemene Interne Geneeskunde en Endocrinologie

De internist houdt zich bezig met ziekten van de inwendige organen.

De internist stelt de ziekte vast, behandelt deze en heeft een brede kijk op alle interne aandoeningen en combinaties van ziektebeelden. Deze arts is daarom vaak de eerste die uw klachten beoordeelt. Bij bepaalde aandoeningen verwijst de algemeen internist u mogelijk door naar een collega-internist die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in nierziekten, kanker, of maag-, darm- en leverziekten.

Lees meer

Ook binnen de Algemene Interne Geneeskunde zijn er verschillende subspecialisaties. De internisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn allemaal opgeleid tot algemeen-internist. Daarnaast hebben ze meestal ook één of meer subspecialisaties.

Endocrinologie

De Endocrinologie richt zich op aandoeningen waarbij hormonen een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld diabetes mellitus, een te snel of te langzaam werkende schildklier en bijnierfunctiestoornissen. Hormonen worden geproduceerd door onder andere de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren. Als er afwijkingen ontstaan in de productie van hormonen, raken veel processen in het lichaam verstoord.

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door besmetting met een micro-organisme, zoals een bacterie, virus, parasiet of schimmel. Er zijn verschillende infectieziekten en ook verschillende manieren waarop u hiermee besmet kunt raken. U kunt bijvoorbeeld besmet raken met een infectieziekte door het inademen van bacteriën (bijvoorbeeld kinkhoest), besmet voedsel te eten (een darminfectie), via seksueel contact (een SOA) of door een steek of een beet van een dier (bijvoorbeeld de ziekte van Lyme). Een arts die zich bezighoudt met infectieziekten heet een internist-infectioloog. Ook afweerstoornissen vallen binnen het vakgebied van de internist-infectioloog. Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw weerstand onvoldoende tegen sommige infecties.

Vasculaire Geneeskunde

Als u bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte heeft, dan loopt u meer risico op een vaatziekte. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar een internist die gespecialiseerd is in de Vasculaire Geneeskunde. De Vasculaire Geneeskunde richt zich op het onderzoeken, behandelen en voorkomen van vaatziekten. Onze internisten behandelen ook patiënten met trombose of een longembolie. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis maken de internisten deel uit van het MultiVasculair Centrum (MultiVasC). Dit is een multidisciplinair kennis- en behandelcentrum voor patiënten met een aandoening aan het hart en/of de vaten.

Acute Geneeskunde

Een relatief nieuw aandachtsgebied binnen de Interne Geneeskunde is de Acute Geneeskunde. Internisten met deze specialisatie werken voornamelijk op de Spoedeisende Hulp. Daar bieden zij specialistische hulp aan patiënten met complexe klachten die vaak plotseling zijn ontstaan. Zij zorgen ervoor dat binnen de eerste 24 tot 48 uur nadat een nieuwe patiënt is binnengekomen op de Spoedeisende Hulp de juiste onderzoeken worden aangevraagd en de belangrijkste beslissingen worden genomen. Een internist die gespecialiseerd is in de Acute Geneeskunde ziet ook patiënten op de polikliniek, bijvoorbeeld patiënten met allergische reacties en patiënten die teveel medicijnen hebben ingenomen.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Avondspreekuur in de even weken

Elke dinsdag in de even weken is er een avondspreekuur tot 20.00 uur op de locatie ’s-Hertogenbosch.

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Marjan van Apeldoorn
Drs. M. van Apeldoorn
Internist-infectioloog
Foto van Thijs ten Doesschate
Dr. T. ten Doesschate
Internist-infectioloog
Profielfoto zorgverlener Henry Jansen
Dr. H.J. Jansen
Internist
Bekijk ons team
Code AFD-017
Laatste revisie: 7 november 2023 - 15:21

Algemene Interne Geneeskunde en Endocrinologie