Een rubberbandligatie (RBL ofwel Barron Bands) wordt als eerste stap toegepast omdat:
- deze minder bijwerkingen en nadelen heeft dan operaties, ook als het niet meteen goed werkt;
- deze poliklinisch plaatsvindt;
- er geen narcose of speciale verdoving nodig is.
Soms zijn meer behandelingen met RBL nodig voordat het goed is. Soms wordt na een aantal pogingen met RBL besloten dat een operatie beter is. Dit besluit neemt de behandelend arts samen met u.
Een operatie
Er zijn verschillende operatietechnieken voor de behandeling van aambeien. Uw chirurg bespreekt met u welke methode het meest geschikt is voor u.
Suturepexie (hechten)
Hierbij wordt het overtollige aambeiweefsel via de binnenkant van de anus gehecht. Hierdoor wordt het slijmvlies onder de aambei naar inwendig gebracht (gelift). Doordat de doorbloeding van de aambei afneemt wordt de aambei kleiner.
Deze behandeling is geschikt voor inwendige aambeien, gedeeltelijk of volledige naar buiten hangende aambeien en verzakkingen van het slijmvlies van de anus of endeldarm. Deze behandeling kan samen gaan met hemorroïdectomie (wegsnijden).
Hemorroïdectomie (wegsnijden)
Dit is de meest bekende manier om aambeien te behandelen. Hierbij verwijder de chirurg het overtollige weefsel. Er ontstaat daarbij een wond die voornamelijk inwendig is. Die wond wordt vaak open gelaten. Deze behandeling is zowel geschikt voor inwendige, gedeeltelijk of op meerdere plekken naar buiten hangende aambeien. Deze behandeling kan samen gaan met suturepexie (hechten).
PPH (Procedure voor Prolaps en Hemorroïden)
Bij deze methode wordt het overtollige weefsel met een speciaal apparaat circulair (inwendig rondom) weggenomen. Hierbij worden hele kleine nietjes gebruikt. Deze behandeling is vooral geschikt om uitgebreide aambeien, die grotendeels ook naar buiten komen, te behandelen.
Bijwerkingen en complicaties van operatieve behandeling
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Ook bij een aambei-operatie is er een normale kans op complicaties zoals trombose, een nabloeding of een wondinfectie. Bij iedere operatie van aambeien zijn er risico’s:
- Er bestaat een zeer kleine kans op schade aan de sluitspier van de anus. Dit kan korte of lange tijd gevolgen hebben zoals pijn of incontinentie.
- Na een operatie rondom de anus kunt u korte tijd moeite hebben met plassen, door zwelling en een veranderd gevoel in het gebied rond de plasbuis.
- Sommige mensen geven na de behandeling een gevoel van ‘aandrang’ aan.
- Heel soms ontstaat er klein scheurtje in het anusslijmvlies dat na 6 weken nog pijnklachten geeft. Vaak is er dan een aanvullende behandeling met crème nodig.
- Aambeienweefsel kan na verloop van tijd weer terugkomen.
Kunt u klachten zelf verhelpen en/of voorkomen?
Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. U kunt wel klachten voorkomen:
- Door de ontlasting zacht te houden door veel voedingsvezels te eten (zemelen, bruinbrood, etc.) en veel water te drinken. Zemelen koopt u bij de supermarkt, reformwinkel of drogist. Doe een eetlepel in een kop yoghurt. Doe dit 3 keer per dag. Al gauw wordt de ontlasting minder hard en minder droog. Wordt de ontlasting nu te dun, dan heeft u genoeg aan één of twee eetlepels per dag. Een ander middel dat u zo kunt kopen is Metamucil of psylliumvezels. Dit moet u samen met veel water innemen.
- Het is belangrijk dat u bij aandrang voor ontlasting, niet te lang wacht voor u naar het toilet gaat.
- Om klachten van uitzakkende aambeien te voorkomen is het belangrijk dat u tijdens de stoelgang zo min mogelijk perst.
- Regelmatig een warm bad zorgt ervoor dat de anus zich kan ontspannen. Ook bij branderigheid, pijn, jeuk en eczeem rond de anus is een warm zitbad een goed middel om deze klachten te verminderen (hygiëne). Zalven en zetpillen helpen ook tegen pijn en branderigheid.
- Zorg verder voor voldoende beweging. Vooral als u een zittend leven leidt.
- Wij adviseren u af te vallen als u te zwaar bent.
- Gebruik niet teveel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze stoffen prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen