Artritis psoriatica
De belangrijkste kenmerken van artritis psoriatica zijn gewrichtsontstekingen en huidafwijkingen (psoriasis).
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Onderzoeken
De diagnose artritis psoriatica is een klinische diagnose. Dat betekent dat de omschrijving van de klachten en het lichamelijk onderzoek voor de reumatoloog het belangrijkste zijn om de diagnose te kunnen stellen.
Onderzoeken
Verder wordt er bloedonderzoek gedaan en soms urineonderzoek. Daarnaast worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er al gewrichten beschadigd zijn. Hiervoor worden meestal hand- en voetfoto’s gebruikt. Als uitgangsmeting voor het starten met medicijnen wordt ook vaak een longfoto gemaakt. Bij twijfel over de diagnose kunnen de reumatoloog en radioloog een echo maken. Scans zoals een MRI-scan of CT-scan zijn bijna nooit nodig voor de diagnose.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Urineonderzoek kan nodig zijn wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.
Met een echo kan de radioloog of laborant een orgaan, pees of gewricht met geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Behandelingen
Artritis psoriatica is tegenwoordig goed te behandelen, maar niet helemaal te genezen.
Behandelingen
Uw reumatoloog behandelt uw artritis psoriatica met zogenaamde ‘2e lijns reumaremmers’. Een van de bekendste en meest gebruikte middelen is Methotrexaat (MTX), maar er zijn nog veel meer middelen. Uw reumatoloog kiest samen met u welke behandeling het best bij u past en gaat daarbij uit van de huidige richtlijnen.
Naast reumaremmers zijn soms pijnstillers nodig. Ook injecties met medicijnen in een gewricht (gewrichtspunctie) worden soms gdaan. Daarnaast kunnen fysiotherapie en ergotherapie soms nodig zijn. Voor de begeleiding van patiënten met artritis psoriatica hebben wij verpleegkundig specialisten. Als u dat wilt, kunt u ook begeleid worden door een maatschappelijk werker of psycholoog.
Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen sterk verhoogd. Methotrexaat remt de aanmaak van cellen en werkt ontstekingsremmend. Bij psoriasis is dit ook belangrijk omdat de huidziekte vaak samengaat met ontstekingsprocessen.
Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan.
Leefstijladviezen en bewegingstherapie kunnen helpen om een reumatische aandoening beter onder controle te krijgen.
Poliklinieken en afdelingen
Bij het specialisme Reumatologie kunnen patiënten terecht met reumatische klachten.
Het specialisme Dermatologie houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels, het haar en soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).
Tolbrug is het regionale expertisecentrum voor revalidatie in noordoost Brabant. U kunt zowel poliklinisch als klinisch revalideren.