Coma
Iemand die in coma ligt, is bewusteloos. Hij ziet niets, hoort niets en voelt niets.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Iemand die in coma is, merkt niets van zijn situatie. Wanneer patiënten langzaam wakker worden uit hun coma, gaan zij op een gegeven moment reageren op hun omgeving. Nadat patiënten uit hun coma zijn ontwaakt, kunnen zij zich van de hele periode meestal niets meer herinneren.
Een deel van de patiënten wordt niet wakker en ontwikkeld uiteindelijk een vegetatieve toestand (coma vigil).
Onderzoeken
Om het coma vast te stellen doet de arts een neurologisch onderzoek en meet het bewustzijn.
Onderzoeken
Als de patiënt zijn ogen niet opent, niet reageert op prikkels en niet reageert op vragen, dan ligt hij in coma. Afhankelijk van de oorzaak is aanvullend onderzoek nodig. Hieronder vindt u mogelijke onderzoeken die de neuroloog kan afspreken.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Bij een E.E.G. onderzoek meten we de activiteit van de hersenen.
Bij een S.S.E.P. onderzoek kijken we hoe een gevoelsprikkel via de zenuw van uw arm of been wordt doorgegeven aan de hersenen.
Behandelingen
Het is belangrijk om de oorzaak van een coma te behandelen. De behandeling van patiënten in coma hangt af van de oorzaak.
Behandelingen
Mensen in coma met een laag suikergehalte in het bloed worden meestal weer wakker na het toedienen van glucose (suiker) via een infuus. Patiënten die in coma zijn door een grote bloeding in het hoofd herstellen vaak niet. Als mensen ontwaken uit een coma zijn er vaak restverschijnselen zoals geheugenklachten of problemen met bewegen.
Er zijn geen gerichte behandelingen bekend om het bewustzijn van mensen in coma op te wekken.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Neurologie richt zich op ziekten van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) en de spieren.
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie doen we onderzoeken die stoornissen in het functioneren van de hersenen, de zenuwen en de spieren kunnen ontdekken. Hier worden ook onderzoeken gedaan voor het Slaap Waak Centrum.