Dementie op jonge leeftijd
Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Meer informatie over dementie kunt u lezen in de folders van Alzheimer Nederland:
Brain Research Center
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt samen met het Brain Research Center. Dit is één van de grootste onderzoekscentra van Europa op het gebied van nieuwe medicijnen tegen Alzheimer.
Onderzoeken
Als we denken dat u dementie heeft, krijgt u een aantal onderzoeken in het Centrum voor Geheugenproblematiek. Welk onderzoekstraject u volgt, hangt af van uw leeftijd.
Onderzoeken
- De arts luistert eerst naar uw verhaal en klachten. Hierbij nemen we een aantal vragenlijsten met u door. Ook doen we bloedonderzoek.
- Daarna volgen nog 2 vervolgonderzoeken. Ieder onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
- Bij het 1e onderzoek heeft u zelf een gesprek met de arts. Deze doet enkele geheugentesten en u krijgt een lichamelijk onderzoek.
- Bij het 2e onderzoek heeft uw naaste (mantelzorger) een gesprek met de verpleegkundige. Onderwerpen van dit gesprek zijn uw zorgbehoefte, mogelijk probleemgedrag en zorgmogelijkheden.
Soms is er meer onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen. Bijvoorbeeld uitgebreid neuropsychologisch onderzoek en scans van uw hoofd.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Bij het Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie) onderzoeken we de oorzaak van uw geheugenproblemen of andere klachten van het denken. Dit traject is voor mensen jonger dan 65 jaar.
Behandelingen
Helaas is dementie op dit moment nog niet te genezen, ook niet op jongere leeftijd. Er is wel behandeling mogelijk voor de gevolgen van dementie.
Dementie is niet te genezen, maar er zijn wel behandelmogelijkheden.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Geriatrie houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van kwetsbare oudere mensen, met meerdere aandoeningen tegelijkertijd.
Het Geheugencentrum is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen of andere klachten die te maken hebben met het denken, emoties en gedrag.
U kunt ergotherapie krijgen als u door een aandoening, ongeluk of operatie moeite heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.