Diverticulitis
Diverticulitis is een ontsteking van één of meer divertikels in de darmwand van de dikke darm. Meestal komen ze voor in het linker deel van uw dikke darm.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Klachten
Divertikels geven meestal geen klachten. Klachten die wel kunnen optreden zijn vage buikpijn, buikkrampen, obstipatie en/of diarree. De klachten ontstaan vaak pas wanneer de divertikels gaan ontsteken.
Hoe het proces van diverticulitis zal verlopen, hangt af van waar de divertikels zich in uw darm bevinden, de ernst van het ontstekingsproces en de aanwezigheid van complicaties. Bij een milde diverticulitis gaat het vaak om pijn links onderin uw buik. De pijn kan echter ook op andere plekken in uw buik voorkomen. Hierbij kunnen de volgende symptomen aanwezig zijn:
- koorts
- buikpijn (links onder in de buik) en buikkrampen: direct hevig of eerst wat zeurend en vervolgens hevig
- een opgezette buik
- een veranderd ontlastingspatroon: diarree of juist obstipatie
- misselijkheid, met soms braken
- soms bloed- en/of slijmverlies bij de ontlasting
Oorzaken
Het is niet bekend waarom divertikels ontstaan. Wel zijn er factoren die de kans op het ontstaan van divertikels vergroten. Divertikels komen vaker voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Dit komt doordat de darmwand dan minder stevig wordt.
De kans op divertikels is ook groter bij:
- een vezelarm voedingspatroon. Vezels in voeding zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft en dat er geen verstopping ontstaat. Door verstopping (obstipatie) ontstaat druk op de wand van de dikke darm, waardoor divertikels kunnen ontstaan.
- obesitas (overgewicht) en weinig lichaamsbeweging.
- roken en het gebruik van alcohol. Als u rookt heeft u ook een grotere kans op het ontstaan van een gaatje in de darm (een darmperforatie) bij diverticulitis.
- het gebruik van een pijnstillers in de klasse NSAID (bijvoorbeeld diclofenac of ibuprofen).
Onderzoeken
De specialist luistert naar de klachten die u heeft en doet lichamelijk onderzoek. Om de diagnose te kunnen vaststellen, kan de specialist de volgende onderzoeken bij u worden verricht:
- Bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de ontstekingswaarden (CRP). Een verhoogde CRP-waarde duidt op een ontsteking/infectie.
- Echografie van de onderbuik. Hiermee kan bekeken worden hoe ernstig de ontsteking van de wand van de dikke darm is.
- CT-scan. Hiermee kan onderzocht worden of er een abces is ontstaan in de dikke darm. Een abces is een holte gevuld met pus. Ook kan er gezien worden of er een gaatje in de darm is ontstaan (perforatie).
- Coloscopie. Dit onderzoek kan gedaan worden als de ontsteking verdwenen is, maar de klachten blijven. Er wordt gekeken of er divertikels zijn en of er andere darmproblemen zijn.
CT-scan betekent Computer Tomografie.
Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en soms ook het laatste deel van de dunne darm.
Behandelingen
Het is niet nodig divertikels in de darm te behandelen. Klachten die eventueel ontstaan, gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen. Een ontsteking van één of meer divertikels in de darmwand noemen we diverticulitis. U leest hier meer de behandeling van diverticulitis en we geven u leefstijladviezen om ontstekingen te voorkomen.
Poliklinieken en afdelingen
Een chirurg behandelt verwondingen, tumoren en infecties door het uitvoeren van operaties.
Gastro-enterologische chirurgie richt zich op operaties in de buikholte, zoals operaties aan de dikke darm, alvleesklier, lever of galblaas.