Endeldarmkanker (rectumcarcinoom)
Endeldarmkanker is een vorm van darmkanker.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Onderzoeken
Om te bepalen welke behandeling we u het beste kunnen bieden, moeten we eerst weten of er wel of geen uitzaaiingen zijn. Daarom vraagt uw arts vervolgonderzoek aan.
Onderzoeken
De verpleegkundig specialist maakt voor u afspraken voor de vervolgonderzoeken. U krijgt een schema waarop u kunt zien wanneer u de onderzoeken heeft. De uitslag van de onderzoeken krijgt u van de MDL-arts.
- CT-scan thorax/abdomen. Bij dit onderzoek brengen we uw buikorganen en longen in beeld. In de folder CT-scan van de buik leest u hoe u zich moet voorbereiden op dit onderzoek.
- MRI-scan. Met een MRI-scan van het rectum (ofwel de endeldarm: het laatste deel van de dikke darm) kunnen we zien of de tumor door de darmwand is gegroeid. Ook is er te zien of er vergrote lymfeklieren zijn. In de folder MRI leest u hoe u zich moet voorbereiden op dit onderzoek.
CT-scan betekent Computer Tomografie.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Behandelingen
In een gezamenlijke bespreking (de oncologiebespreking) stellen artsen van verschillende specialismen samen een behandelplan voor u op. De behandeling die u krijgt, hangt af van de uitslag van de onderzoeken. Een behandeling kan als doel hebben u te genezen (curatieve behandeling). Als u niet meer beter kunt worden, is het doel van de behandeling uw klachten zoveel mogelijk te verlichten (palliatieve behandeling).
Behandelingen
Curatieve behandeling
De volgende behandelingen hebben als doel u te genezen:
- Operatie.
- Voorbehandeling die bestaat uit een korte bestraling (5 keer), gevolgd door een operatie.
- Lange bestraling (25 keer) gecombineerd met chemotherapie tabletten. Na de laatste bestraling wordt er minimaal 10 weken gewacht voordat u een operatie krijgt.
- 10 weken na einde van de bestraling en chemotherapie wordt er opnieuw een CT-scan gemaakt en een MRI onderzoek gedaan. Als de arts de uitslagen heeft, bespreekt deze met u wat de beste behandel mogelijkheden zijn. Het kan zijn dat er na de chemo- en bestralingsbehandeling geen tumor meer te zien is. De chirurg bespreekt dan met u de mogelijkheid voor een afwachtend beleid. Het zogenaamde 'Wait-and-see' beleid als alternatief voor een operatie.
- Wait and see houdt in dat de arts afwacht of de tumor wegblijft zonder operatie. Deze behandeling kunnen we alleen veilig doen, als na een behandeling de tumor en de lymfeklieren daarom heen helemaal verdwenen lijken te zijn. Kiest u ervoor om mee te doen aan het onderzoek Wait-and-See en u krijgt geen operatie krijgt, dan controleren we u 5 jaar lang intensief.
Er kunnen uitzaaiingen zijn die de chirurg kan opereren. Vaak wordt dan voor de operatie nog chemotherapie gegeven.
Palliatieve behandeling
Als u niet meer kunt genezen, is het doel van de behandeling om de ziekte te remmen, klachten te verminderen en te zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Mogelijkheden daarvoor zijn:
- chemotherapie;
- afhankelijk van de klachten, kan er bestraling gegeven worden;
- eventueel kan er een stoma worden geplaatst.
Uw vaste aanspreekpunt
Uw verpleegkundig specialist GE (gastro-enterologie) begeleidt u tijdens iedere stap van het behandelplan. Zij is uw vaste aanspreekpunt. Ze is altijd op de hoogte van uw situatie en de 'spin in het web' voor de verschillende zorgverleners die bij uw behandeling zijn betrokken.
In deze periode van behandeling komt er erg veel op u af. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken, dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.
Nazorg
Bent u voor dikke darmkanker of endeldarmkanker behandeld, dan blijft u daarna nog 5 jaar onder controle. De arts controleert vooral of:
- De ziekte misschien op dezelfde plek is teruggekomen.
- Er uitzaaiingen zijn die te genezen zijn, bijvoorbeeld in de lever, de longen of op het buikvlies.
- Er misschien een nieuwe tumor in de darm zit of een voorstadium daarvan: poliepen.
Er zijn 2 verschillende operaties mogelijk bij endeldarmkanker, namelijk de Low Anterior Resectie (LAR) en de Abdominale Perianale Resectie (APR). Welke operatie u krijgt is afhankelijk van plaats en de doorgroei van de tumor in de endeldarm. De chirurg bespreekt dit met u.
Radiotherapie is het behandelen van kanker met bestraling.
Bij chemoradiatie krijgt u 5 weken lang tegelijkertijd bestraling én chemotherapie. U krijgt chemotherapie in de vorm van tabletten.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) richt zich op de diagnostiek en behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal.
Chirurgen kunnen door andere specialisten worden ingeschakeld worden om patiënten met kanker te opereren.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.
Gastro-enterologische chirurgie richt zich op operaties in de buikholte, zoals operaties aan de dikke darm, alvleesklier, lever of galblaas.
U kunt ergotherapie krijgen als u door een aandoening, ongeluk of operatie moeite heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.