Klachten aan de peroneus pezen
Aan de buitenkant van de enkel zitten 2 belangrijke pezen: de peroneuspezen. Deze pezen kunnen scheuren of overbelast en geirriteerd raken. Ook kunnen ze over elkaar heen schieten of uit hun 'gootje' gaan lopen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Er kunnen 3 problemen voorkomen met de peroneuspezen:
1. Een irritatie of zelfs ontsteking
Dit ontstaat meestal geleidelijk door overbelasting. Vaak door herhaalde of langdurig dezelfde bewegingen, bijvoorbeeld rennen op een ongelijke ondergrond, sporten en veel lopen. Het kan ook ontstaan door verkeerde schoenen, overgewicht, een afwijkende voetstand, een slechte opbouw van training en vermoeidheid.
2. Een scheur (ruptuur)
Deze ontstaat meestal opeens, bijvoorbeeld door een ernstige verzwikking of ander trauma. Meestal scheurt de korte peroneus pees; de peroneus brevis. Een scheur kan ook ontstaan door overbelasting of een onderliggende aandoening zoals diabetes of reuma. Door de scheur heeft u minder kracht bij het omhoog halen van de buitenkant van de voet en voelt de enkel minder stabiel. Patiënten hebben vaak last achter en onder het kuitbeen, met zwelling op die plek. Een scheur wordt soms niet of pas later ontdekt, omdat het niet altijd klachten geeft.
3. Het over elkaar heen schieten of uit het gootje gaan lopen van de pezen (luxatie)
Dit kan gebeuren als de enkel omzwikt of bijvoorbeeld bij een breuk van het hielbeen. De enkel wordt dik en er kan een bloeduitstorting zijn aan de buitenkant van de enkel. De pezen gaan vanzelf terug in het gootje, maar als de verbinding is opgerekt of niet goed geneest, kan het opnieuw gebeuren. Dit geeft meestal een klikkend gevoel rond de enkel of een instabiel gevoel. Bij chronische klachten geven mensen vaak klachten aan de buitenzijde van de enkel aan.
Onderzoeken
Met een echografisch onderzoek zijn luxaties, scheuren en en ontstekingen van de peroneus pezen goed te herkennen. Soms laat de arts aanvullend een MRI maken.
Met een echo kan de radioloog of laborant een orgaan, pees of gewricht met geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Behandelingen
Pees problemen kunnen vaak zonder operatie worden behandeld en dit geldt ook voor klachten van de peroneuspezen. Het is hierbij belangrijk dat de enkelgewrichten en peroneuspezen minder belast worden.
Een operatie kan soms nodig zijn of klachten verhelpen. Bij een gescheurde pees kan bijvoorbeeld gehecht worden.
Peesproblemen kunnen vaak zonder operatie worden behandeld. Dit geldt ook voor klachten aan de peroneus pezen in de enkel.
Bij een scheur, verspringen of irritatie van de peroneus pees kiezen we meestal eerst voor een behandeling zonder operatie (conservatieve behandeling). Maar soms is een operatie nodig. U leest hier meer over deze operatie.
Poliklinieken en afdelingen
Het Voet en Enkel Team is er voor mensen met langdurige klachten aan voet en/of enkel.
Het team van professionals van het specialisme Orthopedie behandelt mensen met problemen aan gewrichten, botten, spieren en pezen.