Aandoening

Klachten aan de peroneus pezen

Aan de buitenkant van de enkel zitten 2 belangrijke pezen: de peroneuspezen. Deze pezen kunnen scheuren of overbelast en geirriteerd raken. Ook kunnen ze over elkaar heen schieten of uit hun 'gootje' gaan lopen.

Peroneus pezen

De peroneus pezen lopen vanuit de kuit, via het kuitbeen naar de voet en hechten aan de middenvoetsbeentjes. Deze pezen helpen met het buigen van enkel en de buitenzijde van de voet en geven de enkel stabiliteit.

Lees meer

Er kunnen 3 problemen voorkomen met de peroneuspezen:

1. Een irritatie of zelfs ontsteking
Dit ontstaat meestal geleidelijk door overbelasting. Vaak door herhaalde of langdurig dezelfde bewegingen, bijvoorbeeld rennen op een ongelijke ondergrond, sporten en veel lopen. Het kan ook ontstaan door verkeerde schoenen, overgewicht, een afwijkende voetstand, een slechte opbouw van training en vermoeidheid.

2. Een scheur (ruptuur)
Deze ontstaat meestal opeens, bijvoorbeeld door een ernstige verzwikking of ander trauma. Meestal scheurt de korte peroneus pees; de peroneus brevis. Een scheur kan ook ontstaan door overbelasting of een onderliggende aandoening zoals diabetes of reuma. Door de scheur heeft u minder kracht bij het omhoog halen van de buitenkant van de voet en voelt de enkel minder stabiel. Patiënten hebben vaak last achter en onder het kuitbeen, met zwelling op die plek. Een scheur wordt soms niet of pas later ontdekt, omdat het niet altijd klachten geeft. 

3. Het over elkaar heen schieten of uit het gootje gaan lopen van de pezen (luxatie)
Dit kan gebeuren als de enkel omzwikt of bijvoorbeeld bij een breuk van het hielbeen. De enkel wordt dik en er kan een bloeduitstorting zijn aan de buitenkant van de enkel. De pezen gaan vanzelf terug in het gootje, maar als de verbinding is opgerekt of niet goed geneest, kan het opnieuw gebeuren. Dit geeft meestal een klikkend gevoel rond de enkel of een instabiel gevoel. Bij chronische klachten geven mensen vaak klachten aan de buitenzijde van de enkel aan. 

Code ORP-106
Laatste revisie: 1 oktober 2024 - 11:33