Aandoening

Klapvoet

Een klapvoet is het gevolg van een verlamming van de spieren die de voet en tenen heffen.

Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt. Namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan. Daardoor kunt u uw voet bij het lopen niet goed afwikkelen of valt deze naar beneden. Goed lopen gaat met een klapvoet heel moeilijk, zelfs met een hulpmiddel. Hetzelfde geldt voor autorijden en traplopen.

Lees meer

Een klapvoet wordt meestal veroorzaakt door een beknelling van de kuitbeenzenuw bij de knie. De zenuw komt klem te zitten ter plaatse van de kuitbeenkop. Dit botpunt kunt u voelen aan de buitenkant van uw been, net onder de knie. Op die plek is de zenuw gevoelig voor langdurige, of steeds herhaalde druk. De beknelling kan ontstaan door bedlegerigheid, langdurig gehurkt werken tijdens schilderwerk, kniebuigingen onder belasting op een sportschool maar soms ook de gewoonte om lang met de benen over elkaar te zitten.

Een klapvoet kan ook ontstaan door een hernia of een vernauwing (stenose) tussen de vierde en vijfde lendenwervel, met beklemming van de vijfde lendenzenuwwortel. Daarnaast zijn er patiënten die al een aandoening van de zenuwen hebben (polyneuropathie) waardoor de zenuw extra kwetsbaar is geworden voor druk.

Code NEU-143
Laatste revisie: 28 juni 2023 - 14:37