Leverkanker (hepatocellulair carcinoom)
Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Deze vorm van leverkanker ontstaat uit levercellen die we hepatocyten noemen. Dit zijn de meest voorkomende levercellen in de lever. Er zijn daarnaast nog andere vormen van primaire leverkanker, maar deze komen maar heel zelden voor.
Primaire leverkanker ontstaat meestal als gevolg van levercirrose. Levercirrose is een chronische beschadiging van de lever. Ongeveer 80 procent van de patiënten met primaire leverkanker heeft ook levercirrose.
Uitzaaiingen in de lever
Veel vaker is kanker in de lever een uitzaaiing van kanker die ergens anders in het lichaam is ontstaan. De behandeling van uitzaaiingen in de lever is anders dan die van primaire leverkanker.
Centrum voor leverchirurgie
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een centrum voor leverchirurgie binnen het oncologisch netwerk EMBRAZE in West-Brabant en Zeeland. Dat betekent dat patiënten in deze regio voor een leveroperatie worden doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op deze manier is alle kennis en ervaring op het gebied van leverchirurgie gebundeld. Zo kunnen wij de beste behandeling bieden aan patiënten met relatief zeldzame leveraandoeningen. Na de operatie worden patiënten altijd weer terugverwezen naar hun eigen ziekenhuis voor eventuele nazorg.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd op het gebied van minimaal invasieve leverchirurgie (laparoscopie, kijkoperatie). Hiermee bedoelen we operaties waarbij een zo klein mogelijke insnede wordt gemaakt (laparoscopie, kijkoperatie).
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voldoet ruimschoots aan de landelijke norm voor het minimum aantal leveroperaties dat uitgevoerd moet worden.
Nazorg
Afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte, bespreekt de arts de verschillende vormen van controle met u.
Leefstijladviezen
Soms krijgt u na uw behandeling bepaalde leefstijladviezen. Deze kunnen helpen om uw lever zo goed mogelijk te laten werken en verdere schade te voorkomen. Of u zich moet houden aan bepaalde leefstijladviezen is onder meer afhankelijk van de behandeling die u heeft gehad en de oorzaak van de kanker. Als er tijdens een operatie veel leverweefsel is weggehaald en/of de kanker is ontstaan door levercirrose (een chronische beschadiging van de lever), krijgt u vaak leefstijladviezen mee.