Longfibrose
Bij longfibrose ontstaan er littekens in de longen, waardoor de longen stug worden en minder goed zuurstof kunnen opnemen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Longfibrosecafé
Het JBZ organiseert in samenwerking met Farent en Vivent het longfibrosecafé: een lotgenotengroep voor patiënten met longfibrose.
Onderzoeken
Om erachter te komen of u longfibrose heeft, zijn meestal verschillende onderzoeken nodig.
Onderzoeken
We maken een longfoto en uw arts vraagt u nauwkeurig uit over uw klachten. Andere onderzoeken die uw arts kan afspreken zijn bijvoorbeeld:
- CT-scan;
- Bloedonderzoek;
Een longfunctieonderzoek bestaat uit een aantal testen om te controleren hoe goed de longen en luchtwegen werken.
Bij een bloedgasbepaling controleren we het zuurstofgehalte, het koolzuurgehalte, de zuurstofverzadiging en de zuurgraad van uw bloed.
De wandeltest is een test waarin u 6 minuten lang loopt.
Bij dit onderzoek meet de longfunctieanalist hoeveel lucht u maximaal kunt in-en uitademen en de vernauwing in de luchtwegen.
Bij dit onderzoek meet de longfunctieanalist hoe goed de longen zuurstof doorlaten naar het bloed.
Bij dit onderzoek testen we of u een vliegreis aan kunt of dat u tijdens uw reis extra zuurstof nodig heeft.
Behandelingen
Als uw longfibrose veroorzaakt wordt door medicijnen of door contact met bepaalde stoffen, dan is het belangrijk dat u niet meer in contact komt met deze stoffen. Uw arts vertelt u om welke medicijnen en/of stoffen dit gaat.
Behandelingen
Bij een vorm van longfibrose zonder aantoonbare oorzaak (IPF), kan er worden gestart met een behandeling met pirfenidone (Esbriet®) of nintedanib (Ofev®). Het doel van de behandeling is het vertragen van de achteruitgang (verlittekening). Ondanks behandeling met pirfenidone of nintedanib zal de verlittekening in meer of mindere mate toenemen. Longtransplantatie is de enige andere behandeloptie. Helaas is longtransplantatie lang niet voor iedereen mogelijk.
Bij longfibrose kan de arts starten met cyclofosfamide.
Longfibrose is een zeldzaam voorkomende ziekte. De ziekte is niet te genezen, wat kan leiden tot veel onzekerheid en vragen.
Mensen met interstitiële longaandoeningen (ILD) met Longfibrose kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van ziekten van de longen en het ademhalingssysteem.