Aandoening

Longfibrose

Bij longfibrose ontstaan er littekens in de longen, waardoor de longen stug worden en minder goed zuurstof kunnen opnemen.

U kunt daardoor moeilijker ademen. U raakt snel buiten adem, eerst bij inspanning maar later mogelijk ook in rust. Longfibrose is een zeldzame ziekte die bij ongeveer 3200 mensen in Nederland is vastgesteld. Longfibrose is een chronische ziekte die niet te genezen is. Het kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte zoals reuma of een erfelijke vorm van longfibrose. Maar ook door het in aanraking komen met medicijnen in het verleden, inademing van bepaalde stoffen of bestraling. De oorzaak van longfibrose blijft vaak onduidelijk; we spreken dan van idiopatische pulmonale fibrose (IPF). Dit is de meest voorkomende vorm van longfibrose.

IPF is een ziekte waarbij uw gezondheid steeds verder achteruit gaat. U krijgt steeds meer moeite met ademhalen. Daarbij heeft u later mogelijk altijd zuurstof nodig. IPF kent een gemiddelde overleving van 3 tot 4 jaar.

Veel mensen gaan na de diagnose nadenken over wat voor hen belangrijk is in het leven maar ook over wat ze willen als de kwaliteit van leven achteruit gaat en/of hun levenseinde nadert. Ook de zorgverleners van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vinden het belangrijk om van uw wensen op de hoogte te zijn. Zij kunnen daar dan op tijd rekening mee houden. Meer informatie hierover leest u in 'Zorg in de laatste levensjaren'.

 

Icoon pagina Kanker

Longfibrosecafé

Het JBZ organiseert in samenwerking met Farent en Vivent het longfibrosecafé: een lotgenotengroep voor patiënten met longfibrose.

Code LON-103
Laatste revisie: 15 augustus 2024 - 15:30