Ménière
Bij de ziekte van Ménière werkt uw binnenoor niet goed.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Onderzoeken
Wanneer op basis van uw klachten aan de ziekte van Ménière wordt gedacht, is verder onderzoek nodig.
Onderzoeken
- Ten eerste test de KNO-arts het gehoor.
- Daarna kan eventueel een evenwichtsonderzoek worden verricht.
- Soms is het belangrijk om het bloed te onderzoek.
- We maken een CT-scan of een MRI van het slakkenhuis en de gehoorzenuw.
- Zo nodig wordt een neuroloog of internist geraadpleegd.
Met dit onderzoek kan de KNO-arts nagegaan of uw gehoorklachten te maken hebben met een stoornis van het gehoororgaan.
Bij dit onderzoek kijkt de laborant naar de werking van het evenwichtsorgaan en onderzoekt mogelijke evenwichtsstoornissen.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Behandelingen
Er bestaat nog geen goede behandeling voor de ziekte van Ménière, omdat de oorzaak onbekend is.
Behandelingen
- De behandeling bestaat in de eerste plaats uit het aanpassen van de levensstijl. Het is van belang dat u grote spanningen probeert te vermijden. Maakt u zich niet te druk. Trek als het ware op tijd aan de handrem. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Uw KNO-arts of uw huisarts kan u misschien hierbij helpen.
- Uw KNO-arts kan u medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Afhankelijk van uw situatie maakt de arts een keuze.
- Soms kan een hoortoestel het gehoorverlies verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Dit kan moeilijk zijn omdat u de versterkte geluiden al snel als te hard en onaangenaam kunt ervaren.
- Voor sommigen helpt een zogenaamde ‘prismabril’. Dit is een bril met speciale glazen.
- De artsen zijn er niet van overtuigd dat de ziekte van Ménière met een operatie te verhelpen is.
- Tenslotte moet niet alleen u, maar ook uw naaste omgeving accepteren dat u de ziekte van Ménière heeft. Niemand is er bij gebaat als u te veel hooi op uw vork neemt. Begrip voor uw situatie komt niet vanzelf. Goede communicatie is heel belangrijk.
Poliklinieken en afdelingen
De keel-, neus- en oorarts (kno-arts) houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren.