Open been (ulcus cruris)
Een 'ulcus cruris' is een wond aan het (onder)been die niet wil genezen. Dit heet ook wel een 'open been'. Een open been wordt meestal veroorzaakt door problemen in de aders van de benen. Soms zijn er meerdere oorzaken voor een open been of komt het door een andere aandoening.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.

3. Select the language you prefer.

4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).

Onderzoeken
Een duplexonderzoek is een onderzoek van de bloedvaten, bijvoorbeeld in de hals, buik, benen en armen.
Behandelingen
De behandeling van een open been bestaat uit compressietherapie en een goede behandeling van de wond.
Behandelingen
Om de wond goed te laten genezen is regelmatige controle nodig. Soms is aanvullend vaatonderzoek nodig. Bij een stoornis in de functie van de aders wordt de behandeling gestart met ambulante compressietherapie of zwachtelen. Bij compressietherapie wordt met verbanden of een verbandkous van buitenaf druk uitgeoefend op het been. Hierdoor verbetert de bloedafvoer richting het hart en verdwijnt de vochtophoping (oedeem). Als er geen vochtophoping meer in het been is, worden er elastische steunkousen aangemeten.
Het is heel belangrijk voor uw herstel dat u:
- veel beweegt (lopen, fietsen) om het vocht uit uw been te krijgen;
- oefeningen doet voor de kuitspieren;
- in rust de benen omhoog legt.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Dermatologie houdt zich bezig met aandoeningen van de huid, de nagels, het haar en soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen).
Vaatchirurgen behandelen patiënten met vaataandoeningen, zoals een vaatvernauwing of juist een aneurysma (verwijding van het bloedvat).