Couveuse en apparatuur
Op de afdeling Neonatologie wordt uw kindje opgenomen in een eigen suite. Uw kind kan in een couveuse liggen, maar dit kan ook een wiegje of een open bed zijn. Dit is afhankelijk van hoe het met uw kind gaat.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Couveuse, open couveuse en (warmte) bedje
Couveuses zijn gemaakt van transparante kunststof en omgeven het kind volledig. In een couveuse wordt de temperatuur en luchtvochtigheid geregeld. Dit is nodig voor een te vroeg geboren kind of een kind met een te laag gewicht. Zij hebben bijna geen onderhuids vet en kunnen zich nog niet goed op temperatuur houden.
Wij maken gebruik van ondersteunende materialen om ervoor te zorgen dat uw kind geborgenheid ervaart.
Vaak leggen we een hoes over de couveuse als bescherming tegen het licht. Dit omdat uw kind erg veel moeite heeft om de lichtprikkels te verwerken. Ook met de donkere gordijnen proberen we direct zonlicht op het gezicht van uw kind te voorkomen.
Er kunnen verschillende redenen zijn dat uw kind in een couveuse ligt. Vanwege de geboorte termijn, het gewicht of omdat uw kind bloot onder de fototherapie moet liggen. Om te bepalen wanneer uw kindje uit de couveuse mag, kijken we bijvoorbeeld naar de groei van kindje. En of hij/zij zichzelf op de goede lichaamstemperatuur kan houden. Ook ligt het aan de tijd dat uw kind fototherapie krijgt.
Open couveuse of bedje
Open couveuse
Kan uw kindje de lichaamstemperatuur beter regelen en heeft uw kind iets meer energie om de prikkels uit de omgeving beter te verwerken? Dan maken we de couveuse klep open zodat er een open couveuse ontstaat. Uw kindje krijgt een rompertje aan en wordt ondergestopt onder een dekentje.
(Warmte) bedje
Een warmte bedje is een wiegje met daarin een matras dat verwarmd kan worden. Dit wordt langzaam afgebouwd, afhankelijk van wat uw kind nodig heeft. Als uw kind dit warmte matras niet meer nodig heeft, ligt uw kind in een wiegje zoals het thuis ook zou liggen.
Huiselijk maken couveuseplaats
U kunt binnen de regels van de afdeling, de suite gezellig maken. Bijvoorbeeld door een knuffeltje in of bij de couveuse te zetten of het geboortekaartje ernaast te zetten. Of vraag een broertje of zusje een tekening te maken.
Een bedrukte of gekleurde flanellen of katoenen doek is een lekker dekentje voor uw kind. Een doekje voor onder het hoofd met de geur van moeder is prettig. Was (nieuwe) knuffels en dekentjes uit. Gebruik geen brandbaar materiaal (bijv.: fleece). Neem geen witte materialen. Deze raken we vaak kwijt in de was van het ziekenhuis.
Op de afdeling zijn relaxstoelen. De stoel kunt u gebruiken om in te buidelen, te voeden en om eventueel in te rusten. Op de kamer staat ook een slaapbank voor uw partner.
Apparatuur
Rondom de couveuse ziet u allerlei apparatuur waarmee we uw kind observeren, bewaken en eventueel behandelen. Dit kan een monitor of een infuuspomp zijn. Deze zijn gekoppeld aan een alarmsysteem. Wanneer een van deze apparaten een alarm geeft, krijgt een verpleegkundige dit door op de pieper. Zij draagt de pieper altijd bij zich. Zij kan zien of een monitor alarmeert of dat u heeft gebeld.
Wanneer uw kind al een langere tijd hier ligt, wordt u een ervaringsdeskundige. Maar de apparatuur blijft de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige en wij vragen u dringend om niet zelf de apparatuur te bedienen.