Prikje aan de hiel

Ziektebeelden bij prematuren

Er zijn een aantal ziektebeelden die kunnen voorkomen bij prematuren.

Broncho Pulmonale Dysplasie

We spreken van bronchopulmonale dysplasie (BPD) als te vroeg geborenen nog extra zuurstof nodig hebben in wat week 36 van de zwangerschap zou zijn. Door de hulp bij het ademen kunnen de longen beschadigen.

Apneus en bradycardieën

Soms ‘vergeet’ een kind te ademen en krijgt het een apneu, een (korte) ademstilstand. Als reactie daarop kan de hartslag dalen, dat heet een bradycardie. Apneus en bradycardieën, zijn een ‘normaal’ verschijnsel bij te vroeg geboren kinderen.

De apparatuur houdt dit goed in de gaten en vaak hoeft de verpleging uw kind alleen te stimuleren door over de rug te wrijven om de ademhaling weer op gang te helpen. Meestal helpt coffeïne om de ademhaling te stimuleren, totdat de apneus en brady’s geleidelijk minder worden.

NEC

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een darmaandoening die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen.

NEC is één van de meest ernstige en ook levensbedreigende, acute aandoeningen die we zien op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Ongeveer 7% van de kinderen die geboren is bij een zwangerschap van minder dan 32 weken krijgt NEC.

Geelzucht

Veel pasgeboren kinderen zien geel na de geboorte. Dit gebeurt vaak tussen de 2e en de 7e dag. Dit geel zien ontstaat doordat er te veel rode bloedcellen in het bloed van het kind bevinden. Het lichaam breekt deze grote aantallen rode bloedcellen af. Bij deze afbraak ontstaat een stof genaamd bilirubine.

Open Ductus

In de baarmoeder hebben de longen nog geen functie, omdat het kindje zuurstof krijgt via de moederkoek. Het bloed dat naar de longen zou gaan, wordt omgeleid via een bloedvaatje, de ductus Botalli.

Deze ductus gaat meestal in de eerste dagen na de geboorte dicht, maar bij prematuren sluit hij soms niet goed. Dan stroomt te veel bloed naar de longen en uw kind kan problemen krijgen met ademen of met de bloedsomloop.

Op een echo kan de arts zien of uw kind een open ductus heeft. Is dit het geval, dan krijgt uw kind medicijnen voorgeschreven. Als een kuur van drie keer niet helpt, wordt dit herhaald. Wanneer dit ook niet helpt, dan zal een kinderhartchirurg de ductus sluiten.

Code KIN-772l
Laatste revisie: 17 oktober 2024 - 09:01