Moeder mag naar huis met baby

Bevallen in het ziekenhuis

De tijd rondom de bevalling is een spannende tijd. Het is prettig als u zo goed mogelijk bent voorbereid op een bevalling in het ziekenhuis. Hier leest u alle praktische informatie voor een bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog of uw eigen verloskundige.

Waarom bevallen in het ziekenhuis?

Medische indicatie of poliklinisch?

Als u een medische indicatie heeft, dan moet u in het ziekenhuis bevallen. Gedurende uw zwangerschap gaat u voor de controles naar de gynaecoloog. Tijdens de bevalling wordt u begeleidt door de artsen en klinisch verloskundigen van het ziekenhuis. De gynaecoloog is altijd op de achtergrond aanwezig.

Onze verloskundigen zijn klinisch verloskundigen. We noemen klinisch verloskundigen ook wel tweedelijns verloskundigen. Zij hebben aanvullende opleidingen gedaan, zodat ze bevallingen in het ziekenhuis mogen begeleiden. 

De gynaecoloog is 24 uur per dag aanwezig in het ziekenhuis. Deze wordt steeds op de hoogte gehouden van de stand van zaken.

Andere medewerkers waar u mee te maken kunt krijgen, zijn verpleegkundigen, verzorgenden, servicemedewerkers en kinderartsen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Daarom zijn er ook co-assistenten, leerling-verloskundigen en leerling-verpleegkundigen. Zij lopen stage op de afdeling en helpen alleen onder begeleiding. U mag het altijd aangeven als u hier bezwaar tegen hebt.

Poliklinische bevalling

Sommige vrouwen hebben geen medische indicatie, maar willen toch graag in het ziekenhuis bevallen. Dit noemen we een poliklinische bevalling. Vaak vinden vrouwen het een veilig idee dat, als er iets niet goed loopt, specialistische zorg voor handen is. Als u ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, huurt u een kraamsuite in het ziekenhuis. Tijdens uw bevalling wordt u begeleid door uw eigen verloskundige. Ook is er een kraamverzorgende aanwezig, van het centrum waar u de kraamzorg heeft afgesproken. Zij assisteert de verloskundige. Wanneer alles goed verloopt, ziet u verder geen medewerkers van het ziekenhuis aan uw bed.

De kosten van een poliklinische bevalling betaal je zelf. Deze kunt u eventueel terug krijgen via uw zorgverzekering. 

Alleen als er tijdens de bevalling complicaties optreden, schakelt uw verloskundige de gynaecoloog in. Het kan ook zo zijn dat er tijdens of na uw thuisbevalling reden is dat u naar het ziekenhuis moet komen. Bijvoorbeeld als de weeën niet op gang komen of uw kindje in het vruchtwater heeft gepoept. 

Zwangere vrouw op de bank
Bevallen in het ziekenhuis

Webinar: Bevallen in het JBZ

Zwangere in gesprek met zorgverlener op polikliniek Verloskunde/Gynaecologie
Bevallen in het ziekenhuis

Geboortezorgplan

Verpleegkundigen monitoren de zwangeren die opgenomen liggen op de verpleegafdeling Verloskunde
Bevallen in het ziekenhuis

Hoe verloopt een bevalling?

afdelingen onderzoek gynaecologie ctg
Bevallen in het ziekenhuis

De kraamsuite

Gezin eet beschuit met muisjes
Bevallen in het ziekenhuis

Verpleegafdeling Verloskunde

Moeder-en-kind-in-bad-bevallen
Bevallen in het ziekenhuis

Badbevalling

Ouders die kind geboren zien worden tijdens keizersnede
Bevallen in het ziekenhuis

Specialistische zorg tijdens de bevalling

Zwangere vrouw - man - gezin
Bevallen in het ziekenhuis

Regelen bij de geboorte

Code GYN-796
Laatste revisie: 15 januari 2025 - 14:10