Headerafbeelding
De operatiekamer van het ziekenhuis
Afdeling

Longchirurgie

Een longchirurg opereert patiënten met afwijkingen aan de borstkas of longen.

U krijgt bijvoorbeeld een longoperatie wanneer er een goedaardige of een kwaadaardige tumor in de long gevonden is. Een longchirurg opereert ook patiënten die een zogenaamde ‘klaplong’ hebben die niet wil genezen of steeds terugkomt. Een andere operatie die wordt uitgevoerd door de longchirurg is een mediastinoscopie. Dit is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte.

Lees meer

Longteam

De longchirurgen werken intensief samen met andere medisch specialisten, zoals longartsen, radiologen en nucleair geneeskundigen. Elke week is er een multidisciplinair overleg waarbij zij allemaal aanwezig zijn. Elke medisch specialist heeft met zijn of haar specifieke expertise een belangrijke rol in uw behandeling. De longarts is meestal de arts die met u bespreekt dat verder onderzoek van de long(en) nodig is. De longarts kan u hiervoor doorverwijzen naar de afdeling Radiologie of de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Als besloten wordt dat een operatie noodzakelijk is, wordt de longchirurg ingeschakeld.

Longoperatie steeds minder belastend

Minimaal invasieve chirurgie is één van de speerpunten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook bij longoperaties kunnen minimaal invasieve technieken worden ingezet, zoals VATS. VATS staat voor Video Assisted Thoracoscopic Surgery. Bij deze operatietechniek maakt de longchirurg een aantal kleine sneetjes in de huid om zo met een kijkbuis in de borstholte te kunnen kijken. VATS kan ingezet worden om een (deel van) een long te verwijderen. Hierdoor hoeft de patiënt geen thoracotomie (open longoperatie) meer te ondergaan, een operatie die over het algemeen veel zwaarder is. Op dit moment wordt 90 procent van de longoperaties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis uitgevoerd met behulp van VATS.

De longchirurgen van het JBZ

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland als het gaat om longchirurgie. De longchirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bedienen de regio ’s-Hertogenbosch, maar ook de regio Uden. Patiënten die onder behandeling zijn bij een longarts van ziekenhuis Bernhoven, worden voor een longoperatie doorverwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Waar heeft u uw afspraak?

Uw afspraak op het spreekuur van de chirurg kan gepland worden op de polikliniek Chirurgie (route A 0 3) of in het Oncologisch Centrum (route C -1 -2). De chirurgen hebben soms spreekuur in het Oncologisch Centrum, ook voor patiënten die geen oncologische aandoening hebben. 

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Werner Draaisma
Dr. W.A. Draaisma
Gastro-intestinaal chirurg, Oncologisch chirurg
Bekijk ons team

Meer informatie

Code AFD-035
Laatste revisie: 22 oktober 2024 - 09:35

Longchirurgie