Aanpassingen en hulpmiddelen bij MS
Een aanpassing of hulpmiddel kan mensen met MS meer zelfstandigheid of veiligheid geven in het dagelijks leven.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
MS verloopt bij iedereen anders, en in verschillende stadia kunt u belemmeringen ervaren. U kunt bijvoorbeeld merken dat zelfverzorging, het huishouden of het verplaatsen in en rondom huis steeds moeilijker worden. Een aanpassing of hulpmiddel kan dan zorgen voor meer zelfstandigheid of veiligheid.
U kunt zelf op zoek gaan naar een passende aanpassing of hulpmiddel, maar er is veel keus en het is soms lastig om te zien wat voor u het meest geschikt is. Een ergotherapeut kan u hierin adviseren. Dit kan een ergotherapeut bij u in de buurt zijn waar u zelf een afspraak mee maakt. Hier kunt u direct terecht zonder doorverwijzing van een arts. U kunt hierbij gebruik maken van de MS zorgzoeker om een ergotherapeut bij u in de buurt te vinden met kennis van MS. Het kan ook een ergotherapeut zijn via een revalidatietraject.
Voorzieningen vanuit de gemeente
Voorzieningen waarvoor u een vergoeding krijgt vanuit de gemeente hebben vaak te maken met het aanpassen van de woning. Voorbeelden hiervan zijn drempels weghalen bij de voordeur en een traplift. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij uw gemeente, dit gaat via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het behandelen van een aanvraag duurt vaak enkele weken. Als de gemeente een voorziening vergoedt, moet u meestal wel een eigen bijdrage per maand betalen (dit hangt af van uw inkomen). Voor sommige aanpassingen aan de woning moet een ergotherapeut ter onderbouwing een adviesrapportage te schrijven.
Voorzieningen vanuit de zorgverzekeraar
Bij voorzieningen vanuit de zorgverzekeraar kunt u bijvoorbeeld denken aan een enkelvoetorthese of een trippelwerkstoel. Soms verwacht de zorgverzekeraar een machtiging van een arts en/of een onderbouwing van bijvoorbeeld een ergotherapeut. Als dit nodig is, laat de zorgverzekeraar dit aan u weten. Wanneer het om kleine hulpmiddelen gaat, moet u dit zelf betalen. Er zijn ook hulpmiddelen die net als de aanpassingen in huis verlopen via de WMO. Voorbeelden hiervan zijn een (elektrische) rolstoel en een scootmobiel.
Heeft u hulpmiddelen of aanpassingen nodig? Zoek dan eerst uit of ze vergoed worden en ook door wie (zorgverzekeraar of WMO).
Tijdelijke hulpmiddelen
Er zijn hulpmiddelen die u 6 maanden kunt lenen, de zorgverzekeraar vergoedt dit. Voorbeelden van tijdelijke hulpmiddelen zijn: douchestoel, douchekruk en een transportrolstoel. Voor een overzicht van deze hulpmiddelen kunt u naar een thuiszorgwinkel gaan of een website van een thuiszorgwinkel opzoeken.
Als u de hulpmiddelen langer dan 6 maanden nodig heeft, dan moet u hiervoor een aanvraag bij de WMO of zorgverzekering doen.
Handige websites
De volgende websites kunnen u helpen bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor een hulpmiddel of aanpassing voor het dagelijks leven:
Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, dan kan een ergotherapeut altijd met u meedenken. Dit kan een ergotherapeut zijn bij u in de buurt die u zelf inschakelt (eerstelijns ergotherapeut). Het kan ook een ergotherapeut zijn via een revalidatietraject.