MS & zwangerschap

MS komt veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is dan ook niet gek dat er bij een zwangerschapswens veel vragen zijn.

Vruchtbaarheid

MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. De kans om zwanger te worden is voor vrouwen met MS even groot als voor vrouwen zonder MS.

Erfelijkheid

MS is geen erfelijke aandoening die je kunt ‘doorgeven’ aan je kind. Maar erfelijke factoren spelen wel een rol. Het risico om MS te krijgen is iets groter als de ziekte al in de familie voorkomt bij een ouder, broer of zus (2-4%).

Zwangerschapswens

De kennis over MS, zwangerschap en medicijnen groeit enorm. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met de neuroloog of verpleegkundig specialist nog vóór dat u probeert zwanger te worden. Zij kunnen u voorlichting en advies geven over uw persoonlijke situatie.

Zeker als u MS-remmende medicijnen gebruikt (ook wel immunomodulerende medicijnen genoemd) is het belangrijk om van tevoren te bespreken hoe hiermee om te gaan.

  • Bij veel van deze medicijnen is het advies hiermee te stoppen voor of tijdens een zwangerschap.
  • Voor sommige van deze medicijnen geldt dat we niet goed weten of ze veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
  • Van andere is het bekend dat er een verhoogd risico is op aangeboren afwijkingen. Het tijdstip van stoppen hangt af van welke medicijnen u gebruikt en ook van hoe actief de MS is.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft u minder kans op een opvlamming van de MS.

Verloopt de zwangerschap zonder complicaties, is de MS rustig, en gebruikt u geen MS-remmende medicijnen? Dan kunnen de controles gewoon plaatsvinden bij een verloskundige. In sommige gevallen wordt u doorverwezen naar een gynaecoloog, dit gebeurt natuurlijk in goed overleg.

Daarnaast wordt u tijdens de zwangerschap begeleid door de verpleegkundig specialist MS. Zij volgt hoe het tijdens de zwangerschap gaat met uw MS-klachten. Ook geeft ze voorlichting over MS en de bevalling, borstvoeding en medicijngebruik, en zo nodig het weer opstarten van de medicijnen na de bevalling.

Als u een opvlamming van de MS krijgt tijdens de zwangerschap, wordt er soms methylprednisolon gegeven als het echt nodig is. Dit gebeurt in overleg met de neuroloog en gynaecoloog.

Bevalling

Meestal kunt u met MS gewoon via de natuurlijke weg bevallen. Ook kan er tijdens de bevalling een ruggenprik geven worden voor pijnstilling, als dat nodig is.

Na de bevalling

De eerste 3 maanden na de bevalling heeft u iets meer kans op een opvlamming van de MS. Als u volledige borstvoeding geeft, kan dat enige bescherming bieden. Gebruikte u al ziekteremmende medicijnen voor de zwangerschap? Dan start u daar vaak enkele weken na de bevalling weer mee. Maar dat hangt ook af van of u borstvoeding geeft of niet.

Code NEU-325
Laatste revisie: 19 maart 2024 - 13:58