Jong en kanker

AYA-zorg voor jou!

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb jij hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jóuw leven speelt, tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.

In onderstaande filmpje wordt kort uitgelegd wat de zorg voor AYA's inhoudt. In het JBZ is de AYA-zorgverlener de casemanager/verpleegkundig specialist.

Indiveo video

AYA-zorg in het JBZ

Zorg voor AYA’s wordt aangeboden in academische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen, zoals het JBZ. De AYA-basiszorg in het JBZ houdt in dat er verschillende zorgverleners met aandachtsgebied AYA actief zijn, waaronder oncologen en verpleegkundig specialisten. Je kunt bij je eigen arts een doorverwijzing vragen naar jouw verpleegkundig specialist voor een consult. Hij of zij is beschikbaar voor ál jouw vragen en brengt dan samen met jou in kaart op welke vlakken eventueel extra ondersteuning gewenst is.

Daarnaast werken we in onze regio samen met het academische ziekenhuis Radboudumc. De verpleegkundig specialist of behandeld arts kan de weg wijzen naar andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis, als er vragen zijn rondom bepaalde thema’s. 

Wie ben jij en wat heb je nodig?

AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt ‘m meenemen naar het ziekenhuis. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
  • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
  • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
  • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en andere relaties?
  • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker?
  • Kan ik nog seks hebben tussen mijn chemokuren door?
Een afbeelding met daarin de vragen waarmee je bij AYA terecht kunt

Al dit soort vragen kunnen aan bod komen wanneer jíj daar behoefte aan hebt. Dus zowel rondom je diagnose, als in het nazorgtraject of in de palliatieve fase als blijkt dat je niet meer kunt genezen. Bij AYA-zorg staat de vraag 'Wie ben jij en wat heb jij nodig?' centraal, ongeacht de tumorsoort of de fase van de ziekte. AYA-zorg is er voor jou!

Kijk voor meer informatie op op de website van AYA Zorgnetwerk.

Meer informatie? Kijk op Kanker.nl

AYA-team JBZ en contactgegevens

In het JBZ is Saskia Verhoeven, verpleegkundig specialist, het contactpersoon voor de AYA-patiënten. Zij is bereikbaar via (073) 553 82 25 of aya@jbz.nl. Voor AYA-zorg inhoudelijke vragen. Voor persoonlijke zorgvragen kunt u contact opnemen met uw eigen arts of verpleegkundig specialist via het secretariaat van het Oncologisch Centrum of via MijnJBZ

Samenwerking met Radboudumc

De AYA-basiszorg wordt in principe in het JBZ verleend. Als er sprake is van meervoudige of complexe problemen, dan kan de verpleegkundig specialist of arts contact opnemen met de AYA-polikliniek van het Radboudumc, en jou indien nodig hier naartoe doorverwijzen. Meer informatie vind je op de website van het Radboudumc.

Over het AYA Zorgnetwerk

Het JBZ maakt onderdeel uit van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Dit is een samenwerkingsverband tussen alle ziekenhuizen in Nederland die AYA-zorg verlenen, met als doel dat AYA-zorg voor iedere AYA dichtbij huis beschikbaar is. Meer informatie vind je op de website van het AYA Zorgnetwerk.

Lotgenotencontact

  • Stichting Jongeren en Kanker
    Bij de Stichting Jongeren en Kanker kun je terecht voor contact met lotgenoten. Zij organiseren leuke, uitdagende en gezellige activiteiten waarbij je ervaring kunt uitwisselen met andere jongvolwassenen (18 - 39 jaar) die kanker hebben of hebben gehad. Meer informatie over de activiteiten en de data vind je op de Evenementen pagina.
  • Ziekte specifieke patiëntenorganisaties
    Op de website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vind je een overzicht van de verschillende tumorspecifieke organisaties, zoals Stichting Zaadbalkanker, Hematon of Borstkankervereniging Nederland.
  • Stichting STER(k), een platform voor kanker tijdens zwangerschap.

AYA BijKanker project

Met de BijKanker app kunt u bijwerkingen van de behandeling registreren via uw telefoon, tablet of via een computer. U kunt meedoen aan het project als u tussen de 18 en 40 jaar was toen u de diagnose kanker kreeg. Meer informatie leest u in de folder 'Deelnemen aan het AYA BijKanker project'.

Code ONC-277
Laatste revisie: 4 oktober 2024 - 14:43