Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van kanker. Roken is de grootste risicofactor. Een ongezond voedingspatroon met te weinig groente, fruit, en vezels, te veel rood en bewerkt vlees en een hoge zout-inname is de tweede grote risicofactor. Daarna volgen (ernstig) overgewicht, en alcoholgebruik.
Om de kans op kanker te verkleinen doet het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) een aantal aanbevelingen:
- Blijf op gezond gewicht.
- Kom in beweging.
- Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.
- Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel en suiker in zit.
- Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
- Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers.
- Drink zo min mogelijk alcohol.
- Gebruik geen voedingssupplementen om kanker te voorkomen.
- Voor moeders: geef uw baby borstvoeding als dat mogelijk is.
- Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen op als dat mogelijk is.
- Rook niet en voorkom blootstelling aan tabak.
- Voorkom blootstelling aan te veel zon.
Heeft u vragen over uw leefstijl of wilt u hiermee aan de slag? Bespreek dit dan met uw verpleegkundig specialist.