Na de operatie
Als de operatie voorbij is, brengt de anesthesiemedewerker u naar een ruimte in het operatiecentrum waar u rustig wakker kunt worden; de uitslaapkamer oftewel 'recovery'. U wordt verzorgd door de recovery-verpleegkundige.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Op de recovery controleren we doorlopend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Voordat u teruggaat naar de verpleegafdeling moet de pijn aanvaardbaar zijn. U krijgt zoveel pijnstillers als nodig is om hiervoor te zorgen. De pijnstillende medicijnen kunnen we geven via het infuus, met een injectie, via de epiduraal katheter of met een zetpil. Goede pijnstilling is belangrijk voor uw herstel.
Heeft u intensievere zorg nodig, dan blijft u misschien de avond en nacht op de ’24-uurs recovery’. Wij begrijpen dat het fijn is om na de operatie contact te hebben met uw familie. Daarom kunt u op de 24-uurs recovery - in overleg met het personeel - bezoek ontvangen.
De recovery heeft ook een aantal zogenaamde ‘High Care’-plaatsen. Ook als u na de operatie nog beademd moet worden, dan kan dat hier ook.
U blijft op de uitslaapkamer totdat de anesthesioloog ervan overtuigd is dat u voldoende bent bijgekomen van de anesthesie, dat uw situatie stabiel is en u veilig naar de verpleegafdeling terug kunt. Een verpleegkundige van de afdeling komt u ophalen. De recovery-verpleegkundige vertelt aan de afdelingsverpleegkundige hoe het allemaal gegaan is in het Operatiecentrum. Deze overdracht is ook digitaal vastgelegd.
Als u langer intensieve zorg nodig heeft, gaat u naar de afdeling Intensive Care.
Pijncijfer
De recovery-verpleegkundige op de uitslaapkamer en op de verpleegkundige op de afdeling vragen een paar keer hoeveel pijn u heeft. U geeft de pijn een cijfer tussen de 0 en 10.
0 betekent géén pijn; 10 is de ergst denkbare pijn. De verpleegkundige vraagt ook of de pijn problemen geeft bij hoesten, bewegen of ademen.
Bij een cijfer van 4 of hoger heeft u matige tot ernstige pijn. Dan is het nodig dat u extra medicijnen krijgt tegen de pijn. Een pijncijfer lager dan 4 betekent dat de pijn voor u draaglijk is.
Het is belangrijk dat u aan de verpleegkundige laat weten hoe het met de pijn is. De medicijnen voor de pijn kunnen dan op tijd worden aangepast. U blijft op de recovery tot u pijnvrij bent en veilig naar de afdeling kunt.