Alvleesklierkanker (pancreascarcinoom)
In de alvleesklier kunnen verschillende typen alvleesklierkanker ontstaan.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
![Translate instructions step 1](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap1.png?itok=-xyw_-3z)
3. Select the language you prefer.
![Translate instructions step 2](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap2.png?itok=0d0KsZIq)
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
![Translate instructions step 3](/sites/default/files/styles/entity_embed_50_width/public/images/2023-04/20230406-schermafdruk-tekst-vertalen-JBZ-website-stap3.png?itok=fIScesw3)
Lees meer
Andere type tumoren in en nabij de alvleesklier
In en rond de kop van de alvleesklier kunnen ook tumoren ontstaan die niet afkomstig zijn van de alvleesklier zelf. Zo’n tumor kan bijvoorbeeld zijn ontstaan in het weefsel van de papil van Vater (daar waar het uiteinde van de galweg uitmondt in de dunne darm), van de twaalfvingerige darm of van het onderste deel van de galweg. Deze tumoren krijgen hetzelfde onderzoeks- en behandeltraject als bij alvleesklierkanker.
Je kunt deze video niet zien. Wat nu?
De 5 stadia van alvleesklierkanker
Met een stadiumindeling geven we aan hoever de ziekte zich heeft uitgebreid.
- Stadium 0: De kankercellen zijn beperkt tot de alvleesklier en zijn niet-invasief. Dat wil zeggen dat ze zich niet buiten de alvleesklier uitbreiden.
- Stadium I: De tumor is beperkt tot de alvleesklier.
- IA: de tumor is maximaal 2 cm groot.
- IB: de tumor is groter dan 2 cm. - Stadium II: De tumor is uitgebreid buiten de alvleesklier, maar niet tot in de omliggende bloedvaten (slagaders) en/of er zijn uitzaaiingen van de tumor in de nabijgelegen lymfeklieren.
- Stadium III: De tumor is uitgebreid buiten de alvleesklier en in de omliggende bloedvaten (slagaders) met soms uitbreiding in de nabijgelegen lymfeklieren.
- Stadium IV: De tumor is uitgezaaid naar verder weg gelegen weefsels en/of organen.
Artsen spreken bij stadium 0, I en II over een ‘vroeg stadium’. En bij stadium III en IV over een ‘gevorderd stadium’.
Onderzoeken
Als de arts denkt dat u mogelijk een tumor in de alvleesklier heeft, dan is aanvullend onderzoek nodig om vast te stellen in welk stadium de ziekte is. Met deze stadiumindeling kan de arts een behandeling adviseren en aangeven wat uw vooruitzichten zijn.
Onderzoeken
Om het stadium te bepalen, onderzoeken we bij u:
- de plaats en grootte van de tumor;
- welk type tumor het is;
- of en hoever de tumor is doorgegroeid in weefsel en/of bloedvaten eromheen;
- of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren en/of organen ergens anders in het lichaam.
Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Bij dit onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van uw lichaam door middel van een smalle bundel röntgenstralen.
Bij een echo-endoscopie bekijkt de arts uw slokdarm, maag, alvleesklier, galwegen, lymfeklieren en bloedvaten.
Een E.R.C.P is een kijkonderzoek van de galwegen en/of alvleesklier.
Behandelingen
Als de diagnose alvleesklierkanker gesteld is, neemt de arts met u door welke behandelmogelijkheden er zijn. Dit is afhankelijk van het soort alvleesklierkanker en het stadium ervan. Om mensen met alvleesklierkanker en hun naasten goed te informeren, zijn er 4 video's. Hierin vind u belangrijke informatie over de Whipple-operatie, het gebruik van alvleesklierenzymen en 2 vormen van chemotherapie.
Behandelingen
Van tevoren heeft de arts uw situatie doorgesproken met een team van gespecialiseerde artsen, zoals een chirurg, internist-oncoloog, patholoog, radioloog en de radiotherapeut.
De diëtist adviseert u over welke voeding voor u het meest geschikt is om uw voedingstoestand te verbeteren.
Uw verpleegkundig specialist begeleidt u tijdens iedere stap van het behandelplan. Zij is altijd op de hoogte van uw situatie en de 'spin in het web' voor de verschillende zorgverleners die bij uw behandeling zijn betrokken. Heeft u vragen of wilt u zaken bespreken, dan kunt u hiermee altijd terecht bij de verpleegkundig specialist.
De arts plaatst een buisje in de galweg als deze vernauwd is door een tumor.
Als u kanker heeft, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie.
Deze informatie gaat over de operatieve behandeling van alvleesklierkanker. Een operatie bij alvleesklierkanker is mogelijk als de tumor niet is uitgezaaid. Een gespecialiseerd chirurg voert de operatie uit.
De alvleesklier (pancreas) maakt stoffen die alvleesklierenzymen heten. Deze enzymen zijn belangrijk voor het verteren van eten en drinken.
Poliklinieken en afdelingen
Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) richt zich op de diagnostiek en behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal.
Chirurgen kunnen door andere specialisten worden ingeschakeld worden om patiënten met kanker te opereren.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.
Gastro-enterologische chirurgie richt zich op operaties in de buikholte, zoals operaties aan de dikke darm, alvleesklier, lever of galblaas.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft alle kennis en expertise over ziekten in en rondom de alvleesklier gebundeld in een Alvleeskliercentrum. Als u een aandoening heeft aan uw alvleesklier, goedaardig of kwaadaardig, wordt u behandeld in dit centrum.