Behandeling

Behandelingen bij endometriose

Endometriose is een chronische ziekte. Dat wil zeggen dat we het nooit helemaal wegkrijgen, maar er zijn wel goede behandeling om de ziekte onder controle te krijgen.

De behandeling verschilt voor vrouwen met kinderwens en vrouwen zonder kinderwens. Bij vrouwen met kinderwens is pijnstilling belangrijk en proberen we u te begeleiden naar de zwangerschap. Een zwangerschap is voor endometriose gunstig, omdat in die tijd de endometriose wordt onderdrukt door uw eigen hormonen. 

Bij vrouwen zonder kinderwens wordt pijnstilling vaak gecombineerd met het onderdrukken van de menstruele cyclus. Elke maandelijkse bloeding kan de ziekte verergeren.

Soms is een operatie noodzakelijk. We zullen goed naar uw wensen luisteren om zo samen tot een behandelplan te komen.

Schema vrouw met endometriose

Welke behandelingen zijn er?

Praktische tips

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Code GYN-301
Laatste revisie: 24 mei 2024 - 11:00
Welke behandelingen zijn er?

Behandelingen bij endometriose

Pijnstillers

Soms is alleen pijnstilling voldoende, maar vaak wordt dit als aanvulling op andere therapie gegeven. We hebben in het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook pijnspecialisten (anesthesioloog) als dit nodig is.

Hormonen

Over het algemeen starten we met hormoontherapie als pijnstilling niet voldoende werkt. De hormoontherapie helpt om pijnklachten te verminderen. Het moet voorkomen dat baarmoederslijmvlies weefsel gaat groeien of bloeden. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de anticonceptiepil, de mirena-spiraal of hormoontabletten.

Medicijnen waardoor u in de overgang komt, adviseren wij pas als andere medicijnen onvoldoende helpen. Hier leest u meer informatie over de Lucrin (leuproreline) injectie

In gesprek met uw arts wordt gekozen wat het beste bij u past.

Soms is een operatie nodig. De gynaecoloog kan endometriose, cysten en verklevingen tijdens een kijkoperatie verwijderen om pijn te verminderen wanneer medicijnen onvoldoende effect hebben. U kunt er ook voor kiezen om een operatie te ondergaan als endometriose of endometriosecysten uw vruchtbaarheid belemmeren.

Wanneer de endometriose en verklevingen heel uitgebreid zijn, bespreken wij dit in het endometrioseteam van ons ziekenhuis. Hierin zitten verschillende artsen met verschillende expertise, afhankelijk van uw situatie. We noemen dat multidisciplinair. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de uroloog, chirurg, pijnspecialist en radioloog. Er wordt dan gekozen voor de beste therapie of aanpak, en eventueel een gezamenlijke behandeling of operatie.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis voert deze complexe endometriose zorg en chirurgie uit. U kunt dus bijna altijd door ons team geholpen worden.

Ons ziekenhuis heeft een eigen centrum voor voortplantingsgeneeskunde. Voor IVF en ICSI behandelingen hebben wij een (transport) samenwerking met het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. We werken onder andere met een digitale poli en een platform waarop veel informatie te vinden is. Hier kunt u ons vragen stellen en contact zoeken met lotgenoten.

We streven ernaar dat de tijd tot een zwangerschap zo kort mogelijk is. Dit kan zijn zonder behandeling, waarbij we de pijn begeleiden en een aantal onderzoeken doen. Of wanneer er afwijkingen worden gevonden, met een behandeling, zoals inseminatie (IUI) of IVF/ICSI. 

Endometriose kan uw leven behoorlijk beïnvloeden door de pijn bij de menstruaties, de chronische buikpijn, problemen bij ontlasten en plassen of door pijn bij de seks.

Soms leiden deze klachten tot situaties waarin u niet kunt werken, uw sociale leven niet kunt leiden zoals u zou willen, of problemen binnen uw relatie ervaart. Ook hierin kunnen we u ondersteunen. We bieden hulp met onze verpleegkundigen (die u kunt bellen of mailen), onze fysiotherapeut, psycholoog en seksuologe.

Belangrijk

Bij ons staat u centraal. Wij leveren de zorg om u heen. We streven naar een optimale kwaliteit van leven met endometriose, waarin u de keuzes maakt over de endometriose, en niet de endometriose over u. Wij bieden hierin de mogelijkheden, u bepaalt welke oplossing het beste bij u past.