Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Besnijdenis (circumcisie) bij mannen

Bij een besnijdenis verwijdert de uroloog de voorhuid van de penis.

Deze ingreep wordt gedaan bij een (ernstige) vernauwing van de voorhuid van de penis. Problemen die door een vernauwing kunnen optreden zijn: moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap, of een ontsteking van de voorhuid of eikel.

Ook om godsdienstige reden of omdat men dit hygiënischer vindt, kan iemand besneden worden.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code URO-024
Laatste revisie: 3 december 2024 - 09:22
Hoe verloopt de behandeling?

Besnijdenis (circumcisie) bij mannen

Een medisch noodzakelijke besnijdenis (circumcisie) wordt vergoed in de basisverzekering.

Een besnijdenis waarvoor geen medische noodzaak is, wordt niet door alle verzekeraars vergoed. Soms is er sprake van een gedeeltelijke vergoeding. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis kost een besnijdenis waarvoor geen medische noodzaak is, ongeveer € 924,64. Informeert u zelf bij uw zorgverzekeraar welk bedrag er bij u vergoed wordt.

Is de behandeling op de poliklinische operatiekamer (POK)? Dan gebeurt dit onder plaatselijke verdoving. U krijgt dan een injectie met een verdovend middel rondom de basis van de penis. Deze injectie is niet pijnlijker dan een andere injectie. Kort nadat de verdoving is toegediend kan de operatie beginnen.

U hoeft niet nuchter te komen.

Na de ingreep mag u naar huis.

Vervoer naar huis

U mag na afloop niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf dat iemand u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de Poliklinische operatiekamer (POK), gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4.

Is met u afgesproken dat u naar de afdeling Dagbehandeling of Kort Verblijf komt? Dan wordt de behandeling gedaan op de operatiekamer. U krijgt dan een verdoving door middel van een ruggenprik of algehele narcose.

U mag dezelfde dag weer naar huis.

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Vervoer naar huis

U mag na afloop niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf dat iemand u naar huis kan brengen.

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Bijvoorbeeld: Ascal, Acetosal of Sintrom. Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. U zult het gebruik van deze medicijnen een aantal dagen voor de operatie moeten stoppen. Dit gaat in overleg met de arts die de medicijnen voorschrijft.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Meestal wordt tijdens de operatie de gehele voorhuid verwijderd, soms wordt een deel van de voorhuid verwijderd.

De eikel is en blijft dan na de operatie onbedekt.

plaatje van de penis die na verwijderen van voorhuid gehecht wordt

De operatie duurt meestal 45 tot 50 minuten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Vaak zijn verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze worden tijdens de operatie losgemaakt. Hierdoor ziet de eikel er de eerste dagen na de operatie vaak rood, gezwollen en geïrriteerd uit. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Na ruim een week wordt de overgevoeligheid van de eikel minder. Rond de eikel ziet u een krans van hechtingen. Deze lossen vanzelf op.

Waar moet u thuis op letten?

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

  • Kort na de ingreep kan de penis er gezwollen en blauw/rood uitzien. Dit verdwijnt binnen enkele weken.
  • Het plassen kan in het begin een branderig gevoel geven. Ook dit verdwijnt in de loop van de tijd vanzelf.
  • Is de voorhuid geheel of gedeeltelijk verwijderd? Dan komt de eikel (deels) vrij te liggen Dit kan de eerste tijd gevoelig zijn.
  • De gebruikte hechtingen zijn meestal van oplosbaar materiaal. De hechtingen verdwijnen na ongeveer 3 tot 4 weken. Op de insteekplaats van de hechtingen kan wat beslag (een geel of wit laagje) of een korstje komen. Ook dit verdwijnt vanzelf.

Leefregels en adviezen

  • Is er bij u een drukverband aangelegd? Dan mag u dat de volgende ochtend verwijderen.
  • U mag de dag na de operatie weer gewoon douchen, maar gebruik geen zeep bij de wond. Dep de wond droog met een schone handdoek.
  • Draag een strakke onderbroek (geen boxershort), waarbij de penis omhoog ligt richting navel.
  • Het is verstandig ongeveer 2 weken geen zware dingen te tillen en de eerste 2 weken niet te zwemmen, fietsen of sporten.
  • U kunt beter geen seks (geslachtsgemeenschap) hebben tijdens de eerste 6 weken.
  • Heeft u pijn? Dan kunt u paracetamol gebruiken (maximaal 3 x 1000 milligram per dag), tenzij de arts anders heeft geadviseerd.
  • Om de overgevoeligheid van de eikel wat te verminderen, kunt u deze insmeren met vaseline.

Neem contact op met het ziekenhuis of met uw huisarts:

  • Als u koorts boven de 38°C krijgt;
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers;
  • Als de penis steeds dikker wordt;
  • Als er pus of bloed uit de wond komt.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.