Headerafbeelding
Foto mobiele telefoon in hand
Behandeling

COPD en astma thuismonitoring

Mensen met COPD of astma kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.

Bij thuismonitoring hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Betrokken afdelingen

Code LON-335
Laatste revisie: 27 mei 2024 - 10:08
Hoe verloopt thuismonitoring?

COPD en astma thuismonitoring

Bij thuismonitoring voert u metingen over uw gezondheid in via een app op uw telefoon of tablet. Deze metingen komen binnen in het Monitoringscentrum.

Wijken de metingen af? Dan nemen we contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Wanneer dat nodig is, overleggen we met de longverpleegkundige. Zo houden we u goed in de gaten.

U heeft een smartphone of tablet nodig. Hierop installeert u de Thuismeten app.

In de Thuismeten-app vult u 1 keer per week in de ochtend een vragenlijst in over de ernst van uw klachten en over de medicijnen die u gebruikt. U kunt uw klachten ook toelichten. U meet ook uw temperatuur en geeft dit door in de app.

Op deze manier meten we eigenlijk hoe het met u gaat. De antwoorden komen terecht bij het Monitoringscentrum. Als de metingen afwijken, krijgen de medewerkers van het Monitoringscentrum een melding. We nemen dan contact met u op en kunnen op tijd hulp bieden als uw situatie verandert.

Als het goed met u gaat kan in overleg met de longverpleegkundige gekozen worden dat u minder vaak de vragenlijst en metingen in hoeft te vullen. In plaats van ieder week, vult u dan iedere maand in de app de vragenlijst in. Zijn uw klachten onder controle zijn en heeft u weinig contact gehad met het monitoringscentrum en uw longverpleegkundige, dan is er de mogelijkheid om over te gaan naar het programma zelfmanagement.

Zelfmanagement

Wanneer u een periode gebruik heeft gemaakt van de Thuismeten-app, bekijkt uw longverpleegkundige of u over kunt gaan naar zelfmanagement. In dit programma mag u zelf uw meetschema bepalen. U stuurt uw waardes nog wel in naar het ziekenhuis, maar het Monitoringscentrum krijgt geen automatisch signaal als de waardes afwijken. U moet hier zelf contact over opnemen. Wanneer u een bericht stuurt, zien de verpleegkundigen van het Monitoringscentrum dit wel altijd. Zij kunnen vervolgens uw ingestuurde waardes bekijken.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

U kunt ook via de 'Thuismeten-app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!