Als u zelf gerechten klaarmaakt is soms ei nodig als bindmiddel, zoals in pannenkoek of koekjes. U kunt 1 ei dan vervangen door:
- 1/2 geprakte banaan of 50 gram appelmoes.
- U kunt ook 1 eetlepel gemalen lijnzaad gebruiken. Laat dat 10 minuten weken in 3 eetlepels heet water. Als u hele lijnzaadjes gebruikt dan kunt u 2 eetlepels lijnzaad met de staafmixer fijnmaken met 50 ml water (lijnzaad werkt goed in bijvoorbeeld taartdeeg).
Als u ei gebruikt om een gerecht luchtiger te maken, kunt u 1 ei vervangen door:
- 1 eetlepel gelatinepoeder aangelengd met 3 eetlepels lauwwarm water.
- 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel azijn. Dit werkt heel goed in cake. Gebruik voor 1 hele cake 1 eetlepel bakpoeder en 1 eetlepel azijn. Voeg de azijn wel op het laatst toe.
- 3 eetlepels gepureerd fruit, zoals banaan of appel.
Bij het maken van hartige gerechten (bv hartige taart) kunt u gebruik maken van:
- 50 gram aardappel-, tomaten- of pompoenpuree.
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel/aardappelmeel/maïzena en 2 eetlepels water.
Het eiwit van een ei kunt u vervangen door:
- 2 eetlepels aquafaba (vocht van kikkererwten of andere peulvruchten, bijvoorbeeld uit blik/pot). Als u het opklopt lijkt het op opgeklopt eiwit. U kunt het als bindmiddel gebruiken in bakrecepten zoals koekjes, cake of brownies. Het vocht van kikkererwten is ook in een fles te koop, aquafaba plantaardige eiwitvervanger.
Kant en klare ei-vervangers
Er zijn ook kant en klare ei-vervangers te koop, bijvoorbeeld No Egg (Egg Replacer) Mix Pouch van het merk Orgran. Dit product vervangt eieren in veel recepten zoals cake, schuimgebak en mayonaise. Deze ei-vervanger kunt u kopen in de supermarkt, bio- en natuurwinkels en verschillende webshops. Met een verpakking van 200 gram vervangt u ruim 60 eieren.
Om gebak mooi te laten glimmen, kunt u er wat abrikozenjam of suikerwater op strijken na het bakken.
Voordat uw baksel de oven in gaat kunt u er wat sojamelk opsmeren. Het eiwit in sojamelk geeft een mooi bruin laagje. In rijst- of amandelmelk zit te weinig eiwit om hetzelfde gewenste effect te bereiken.
De smaak van ei krijgen
U kunt de smaak van ei krijgen met ‘kala namak’, zwart zout (meestal roze van kleur). Dit zout smaakt naar ei omdat er een klein percentage zwavelzout in zit. Zwavel is wat eieren zo typisch doet ruiken en smaken. Kala namak is te koop bij biologische supermarkten, Aziatische supermarkten en bij verschillende webshops.