Headerafbeelding
Ergotherapie tolbrug bij handrevalidatie, leren koken
Behandeling

Ergotherapie na een CVA (beroerte)

Na een CVA (beroerte) zoekt de ergotherapeut samen met u naar mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Door een CVA kunnen activiteiten die u eerder makkelijk deed nu meer moeite kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wassen, aankleden, het huishouden, (vrijwilligers)werk of hobby's. Ergotherapie helpt u om deze activiteiten weer zo goed mogelijk en naar tevredenheid te doen.

Ergotherapie na een CVA (beroerte)

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code PMD-116
Laatste revisie: 23 augustus 2024 - 15:30
Ergotherapie na een CVA (beroerte)

Ergotherapie na een CVA (beroerte)

Een ergotherapeut kan u onder andere helpen bij:

  • Het oefenen van uw arm-handfunctie, zodat bijvoorbeeld het schrijven of snijden beter gaat
  • Het in kaart brengen van veranderingen in het denken, zoals verminderde concentratie, geheugen of planning. Daarna biedt de ergotherapeut ondersteuning om hiermee om te gaan
  • Het gedoseerd opbouwen van activiteiten bij vermoeidheid en om balans te vinden tussen rust en activiteit
  • Het adviseren over hulpmiddelen en woningaanpassingen, zoals aangepast bestek, beugels aan de muur of een douchestoel
  • Het zoeken naar manieren waarop u zich binnenshuis en buitenshuis veilig kunt verplaatsen, zoals het trainen van veilig gebruik van een rollator, het gebruik van openbaar vervoer, een scootmobiel of aangepaste fiets
  • Het adviseren van uw naasten, zodat zij u ook beter kunnen ondersteunen

Een ergotherapeut gaat altijd uit van uw persoonlijke wensen: welke activiteiten zijn voor u het meest belangrijk? Ergotherapie vindt plaats waar u gewend bent om de activiteiten uit te voeren, bijvoorbeeld bij u thuis of op het werk.

Vanuit het basispakket krijgt u per kalenderjaar 10 uur eerstelijns ergotherapie vergoed (mits het eigen risico op is).

Een verwijzing voor ergotherapie krijgt u bij ontslag mogelijk mee van uw behandelend arts. Heeft u geen verwijzing gehad? Dan kunt u deze bij uw huisarts vragen. U kunt ook zonder verwijsbrief een afspraak maken bij een eerstelijns ergotherapie praktijk. 

Meer informatie en adressen van ergotherapeuten in uw omgeving vindt u op de website www.ergotherapie.nl.