Headerafbeelding
afdelingen dermatologie
Behandeling

Foto dynamische therapie

Met foto dynamische therapie kunnen we verschillende huidaandoeningen behandelen.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DER-730
Laatste revisie: 23 februari 2024 - 13:58
Hoe verloopt de behandeling?

Foto dynamische therapie

Bij foto dynamische therapie smeren we de te behandelen plek in met een speciale crème op. De aangetaste huidcellen worden door deze speciale crème, met als werkzame stof methylaminolevulinaat, gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht. Enkele uren later belichten we de aangedane cellen met een oranje lamp. De cellen sterven af. Na enkele weken worden de cellen vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Voordeel van deze therapie is dat alleen de tumorcellen worden behandeld en niet het gezonde omliggende weefsel. Bovendien geeft de behandeling meestal een mooi cosmetisch resultaat.

Welke huidaandoeningen kunnen we hiermee behandelen?

  • Vormen van huidkanker zoals (oppervlakkige vormen van) basaalcelcarcinoom.
  • Voorloperstadia van huidkanker zoals actinische keratosen en ziekte van Bowen.
  • Andere huidaandoeningen.
Houdt u er rekening mee dat de totale behandeling per keer minimaal 3 tot 4 uur duurt. U krijgt koffie, thee en/of lunch aangeboden. Voor uw begeleider schenken we koffie en thee.

U krijgt 2x dezelfde behandeling. Deze is verdeeld over 2 dagdelen. Tussen deze 2 dagdelen zit een pauze van één week. 

Voorbereiding

Eerst verwijderen we zo nodig korstjes of het overschot aan tumorweefsel voorzichtig van uw huid. Dit is niet pijnlijk. Vervolgens brengt de doktersassistente de crème aan. Daarna dekken we de met crème ingesmeerde huid af met afdekfolie. Over de afdekfolie wordt een lichtwerende bedekking aangebracht.

Wachttijd

Na het insmeren wacht u op de polikliniek. Omdat u moet wachten adviseren we om iets te lezen of iets dergelijks mee te nemen. Na 2 uur krijgt u een paracetamol om de pijn te verlichten. De overgebleven crème verwijderen we na 3 uur met een gaas. Daarna maken we de huid schoon. Na de belichting mag u naar huis.

Behandeling

Hierna belichten we de plek met een intens rood/oranje lichtbundel. De lamp hangt 5 tot 8 centimeter boven de huid. De belichting duurt ongeveer 7 à 8 minuten. Sommige patiënten ervaren de belichting als onprettig. Het kan aanvoelen als verbranding van de huid. Als het pijnlijk wordt, kan de doktersassistente de belichting onderbreken. Het intens rood/oranje licht is niet schadelijk voor uw ogen of de omringende huid. Omdat het niet prettig is lang in het felle licht te kijken, krijgt u een donkere bril op. Zo nodig smeren we de behandelde plek met een antibacteriële zalf in.

Na de belichting mag u naar huis.

U laat de pleister 24 uur zitten. Wanneer de plek vochtig blijft, kunt u eventueel een nieuwe pleister plakken. Heeft u pijn, dan mag u de voorgeschreven hoeveelheid paracetamol innemen.

Afhankelijk van de grootte van de plek, kunt u de volgende reacties verwachten:

  • Lichte pijn, alsof de huid verbrand is door de zon. Dit kan tot 2 dagen aanhouden.
  • Roodheid tot 1 à 2 weken.
  • Zwelling. Dit kan tot 2 tot 5 dagen na de behandeling optreden.
  • Schilfering en korstvorming.
  • Kleurveranderingen van de huid, 2 tot 4 weken.
  • Blootstelling aan zonlicht kan aanleiding geven tot pigmentverschuivingen, waardoor lichte en donkere plekken kunnen ontstaan.

We adviseren u om de behandelde plek de eerste 3 dagen uit het zonlicht te houden. Maar ook voor de toekomst, om langdurige blootstelling aan de zon, zonnebanken of gezichtsbruiner te vermijden. Bescherm uw huid bij zonnig weer met een zonnebrandcrème (factor 50). Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

We maken met u een controleafspraak om het resultaat te bekijken en te bespreken.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.