Getunnelde en ongetunnelde hemodialyse katheter, nazorg
Na het inbrengen van een tijdelijke dialysekatheter (ongetunnelde) of een blijvende (getunnelde) dialysekatheter zijn er een aantal leefregels en adviezen waar u thuis rekening mee moet houden.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Tijdelijke dialysekatheter
De tijdelijke dialysekatheter kan worden ingebracht in een ader in de lies of de hals. Het voordeel van deze katheter is dat er geen operatie nodig is om de katheter in te bregen. Het nadeel is dat het maar een tijdelijke oplossing is en dat er gezocht moet worden naar een blijvende toegang tot de bloedbaan. Na het inbrengen steekt een deel van de katheter buiten het lichaam. Dit deel heeft 2 uiteinden, ook wel lumen genoemd. Een lumen voert bloed naar de dialysemachine met de kunstnier. Het andere lumen zorgt ervoor dat het bloed weer teruggaat naar het lichaam.
De katheter wordt met hechtingen vastgezet, zodat hij goed blijft zitten en niet uit het lichaam kan schuiven.
Blijvende dialysekatheter
Een blijvende dialysekatheter is bedoeld voor langere tijd en wordt ingebracht in de halsader. Vanaf de hals wordt de katheter onder de huid geschoven en komt ongeveer 10 cm lager, op de borst, uit de huid tevoorschijn. De blijvende katheter heeft een cuff die ervoor zort dat de katheter vast groeit in de huid. Dit helpt om de kans op infectie kleiner te maken. Omdat de katheter onder de huid doorloopt, noemen we dit een 'getunnelde katheter.'
Na een behandeling
Verzorging van de tijdelijke dialysekatheter
Leefregels en adviezen voor thuis
Wanneer neemt u contact op?
Heeft u nog vragen?
Praktische tips
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?