Medicijnen tegen verstopping
Bulkvormers
Bulkvormers zorgen voor een soepele ontlasting. Ze hebben dezelfde eigenschappen als oplosbare voedingsvezels. Het is belangrijk dat u bij bulkvormers extra veel drinkt, omdat ze anders juist verstoppend werken. Voorbeelden van bulkvormers zijn Metamucil ® of Volcolon®. Bulkvormers bevatten vaak psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. U kunt ze zonder problemen langdurig gebruiken.
Vochtbinders
Vochtbinders zijn middelen die vocht vasthouden in de darm. Hierdoor wordt de ontlasting zachter. Voorbeelden zijn magnesiumoxide en magnesiumsulfaat en macrogol (o.a. Movicolon®, Transipeg®, Forlax®, Molaxole®). Ook deze middelen geven geen ‘luie’ darm en kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden.
Contactlaxantia
Contactlaxantia zijn middelen die de darmbeweging stimuleren. Hierdoor hebben ze een laxerende werking. Een voorbeeld is Bisacodyl®. Dit middel is meestal niet geschikt voor langdurig gebruik. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs voor is, lijkt het op den duur de darmperistaltiek (de 'knijpende' beweging die de darm maakt) te kunnen verminderen. De arts kan deze middelen tijdelijk voorschrijven als verstopping bij PDS op de voorgrond staat.
Linaclotide
Linaclotide wordt alleen door de medisch specialist voorgeschreven. De arts kan het middel voorschrijven als u ernstige klachten van pijn en obstipatie houdt ondanks dat u al minimaal 1 jaar behandeld bent volgens de NHG-standaard (de richtlijn die wordt gebruikt door huisartsen).
U krijgt het middel eerst 4 weken op proef. Als het middel goed helpt, kunt u het voor langere tijd gebruiken.
Linaclotide werkt tegen darmkrampen en pijn in de darmen. Het werkt ook laxerend.
Sennapeulen
Wees voorzichtig met ‘natuurlijke’ middelen op basis van sennapeulen die u bij de drogist, apotheek of reformzaak kunt kopen. Gebruik ze vooral niet te vaak en niet te lang achter elkaar. Op den duur kan dit middel de darmperistaltiek verminderen.
Medicijnen tegen diarree
Bulkvormers
Bulkvormers kunnen helpen bij diarree. Als u ze inneemt met weinig water, zorgen ze ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt. Voorbeelden van bulkvormers zijn Metamucil ® of Volcolon®. Bulkvormers bevatten vaak psylliumzaad/psylliumvezels en zemelen. U kunt ze zonder problemen langdurig gebruiken, omdat ze de darm niet prikkelen.
Diarreeremmers
Als sprake is van diarree kan de arts een diarreeremmer voorschrijven, bijvoorbeeld loperamide (onder andere Imodium® en Diacure®). De diarreeremmer zorgt ervoor dat de ontlasting wat vaster wordt. Gebruik diarreeremmers niet elke dag behalve als de arts het voorschrijft.
Medicijnen tegen buikpijn en buikkrampen
Paracetamol
U kunt zelf paracetamol innemen tegen de pijn. Gebruik nooit meer dan 4 keer 1000mg per dag (meestal 4 keer 2 tabletten). De arts kan eventueel een sterkere pijnstiller voorschrijven. Middelen zoals ibuprofen (onder andere Advil®), diclofenac (onder andere Voltaren®) en aspirine zijn niet aan te raden, omdat deze als bijwerking maag- en darmklachten kunnen geven. Probeer dit soort middelen altijd pas na overleg met een behandelaar.
Pepermuntolie bij PDS
Pepermuntoliecapsules zijn een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt om lichte krampen in het maag-darmkanaal, winderigheid en buikpijn te verlichten. Het belangrijkste bestanddeel van pepermuntolie is (levo)menthol, een stof met krampwerende werking. De capsules zorgen ervoor dat de menthol vrijkomt in de darmen. Pepermuntolie kan maagzuur verergeren en is daarom minder geschikt als u veel last heeft van brandend maagzuur. Er zijn weinig tot geen gegevens over het gebruik van pepermuntolie bij zwangere vrouwen bekend. Bijwerkingen van pepermuntolie zijn zeldzaam. De af en toe voorkomende bijwerkingen zijn zuurbranden en jeuk van de anus.
Antidepressiva
Lage doseringen van antidepressiva (bijvoorbeeld amitriptyline of citalopram) kunnen een gunstige werking hebben op sommige klachten bij PDS. Bepaalde antidepressiva verminderen namelijk de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven bij hevige klachten of als andere behandelingen geen effect hebben. Overleg bij voorkeur met uw behandelaar.