Headerafbeelding
Ergotherapie tolbrug man met zaag
Behandeling

Module arbeid

De ‘module arbeid’ is voor iedereen die binnen Tolbrug revalideert en een vraag heeft op het gebied van werk.

Module betekent 'een onderdeel van een programma'. Tolbrug vindt het belangrijk om tijdens de revalidatie aandacht te hebben voor arbeid (het terugkeren naar werk). Werk is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven.

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Code REV-160
Laatste revisie: 29 april 2024 - 14:27
Hier vindt u alle belangrijke informatie

Module arbeid

De module Arbeid is bedoeld voor iedereen die bij revalidatiecentrum Tolbrug revalideert en de leeftijd heeft om betaald werk uit te voeren. Vanwege uw aandoening of ziekte heeft u mogelijk moeite om uw werk uit te voeren of is werken tijdelijk of langere tijd niet mogelijk.

De module wordt gegeven door arbeidscoördinatoren van Tolbrug. Dit zijn gespecialiseerde ergotherapeuten en maatschappelijk werkers.

Informatiebijeenkomst

De module start met 1 informatiebijeenkomst in groepsverband voor revalidanten die in loondienst zijn bij een werkgever. Deze groep bestaat uit maximaal 8 revalidanten. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg wat de module arbeid inhoudt, wat arbeidsvaardigheden zijn en wat een onderzoek naar de belastbaarheid op het werk inhoudt. We geven ook een korte uitleg over de wetten en regelgeving waar u mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld de Wet verbetering poortwachter (WVP) en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

Intakegesprek arbeidscoördinator

Daarna volgt een persoonlijk intakegesprek bij de arbeidscoördinator. Dit is meestal in de week na de informatiebijeenkomst. Tijdens dit gesprek bespreken we uw werkfunctie, welke werkzaamheden moeilijk gaan, hoe ver u op dit moment in de Wet verbetering poortwachter zit, en welke vragen u heeft.

Intakegesprek maatschappelijk werker

Ook krijgt u een intake bij de maatschappelijk werker. Dit gesprek gaat vooral over communicatie op het werk en de psychosociale gevolgen van (deels) niet werken.

Vervolggesprekken

Na de intakegesprekken bij de arbeidscoördinator en maatschappelijk werker bepalen we samen of er vervolggesprekken nodig zijn. Bij de arbeidscoördinator kunt u maximaal 3 vervolggesprekken hebben. Mogelijke onderwerpen zijn:

  • Wat zijn nu uw mogelijkheden, welke stappen kunt u zetten in re-integratie tijdens uw revalidatieperiode?
  • Hoe wordt de Wet verbetering poortwachter bij toegepast?
  • Zijn er werkvaardigheden die u binnen de revalidatie nog kunt trainen? Hoe kan uw verdere opbouw van werkzaamheden eruit zien in de toekomst?
  • Hoe kunt u zich goed voorbereiden op de gesprekken met de bedrijfsarts en werkgever.

De intake- en vervolggesprekken kunnen als het nodig is ook digitaal worden gedaan.

Onderzoek arbeidbelastbaarheid

Als het nodig is, kunt u ook deelnemen aan een arbeidsbelastbaarheidsonderzoek op de locatie ’s-Hertogenbosch om meer zicht te krijgen op uw arbeidscapaciteiten en uw arbeidsbelastbaarheid.

We willen u vooral informeren en meedenken over welke stappen u kunt nemen en welke keuzemomenten er zijn binnen een re-integratieproces. Tolbrug heeft hier géén beslissende rol in. Samen met uw werkgever blijft u hier zelf verantwoordelijk voor.

U krijgt in deze Arbeidsmodule adviezen gericht op uw werksituatie. U leert hoe u op het werk de dingen kunt gebruiken die u tijdens de revalidatie leert. We proberen te bereiken dat u binnen uw re-integratieproces zoveel mogelijk zelf de regie neemt. Hiermee bedoelen we dat u waar mogelijk een positieve invloed heeft op hoe u weer aan het werk gaat. Het doel is dat er uiteindelijk een situatie ontstaat die past bij uw arbeidsmogelijkheden en waarbij u een goede balans hebt tussen werk en privé.

Aanmelden voor de module Arbeid verloopt via de revalidatiearts.

Het kan zijn dat u langdurige en intensieve begeleiding nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Heeft uw werkgever nog geen re-integratiebureau ingeschakeld? Dan kunnen wij u in contact brengen met Libra Arbeidsexpertise voor mogelijke arbeidsbegeleiding in de toekomst. Libra Arbeidsexpertise is een gespecialiseerd re-integratiebedrijf binnen de regio, waarmee Tolbrug een samenwerkingsverband heeft.