Headerafbeelding
Omarming, Gerard van Iersel
Behandeling

Nazorg na een operatie aan de verbinding tussen de nier en blaas (pyelumplastiek of –reïmplantatie)

U heeft een operatie ondergaan waarbij op een laparoscopische wijze (via een kijkoperatie) een pyelumplastiek/reïmplantatie heeft plaatsgevonden. Nu mag u weer naar huis.

Bij de operatie heeft de uroloog een vernauwing in de verbinding tussen het nierbekken en de urineleider verholpen. Of heeft de uroloog heeft een nieuwe verbinding tussen het nierbekken en de urineleider gemaakt. 

Hoe verloopt de nazorg?

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw herstel

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Betrokken afdelingen

Code URO-089
Laatste revisie: 20 juni 2023 - 10:18
Hoe verloopt de nazorg?

Nazorg na een operatie aan de verbinding tussen de nier en blaas (pyelumplastiek of –reïmplantatie)

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

  • Pijn. Als u hier last van heeft mag u pijnstillers gebruiken (paracetamol 500 mg, maximaal 6 tot 8 maal daags)
  • Vermoeidheid. Als gevolg van uw operatie kan uw conditie verminderd zijn. Dat merkt u aan vermoeidheid en een vertraagd reactievermogen. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Zorg voor een goede verdeling van activiteiten en rust. Uw conditie zal langzaam aan beter worden.

Door de laparoscopische operatie heeft u enkele kleine wondjes. Gaat u naar huis voordat de hechtingen zijn verwijderd? Dan krijgt u een afspraak mee naar huis voor een bezoek aan de polikliniek Urologie om de hechtingen te laten verwijderen. Het is ook mogelijk dat uw huisarts de hechtingen verwijdert.

U hoeft thuis geen pleister op de wondjes te doen, tenzij er vocht uit de wond komt. Dat er de eerste tijd een beetje roségekleurd wondvocht uit de wondjes komt is normaal. U mag thuis ook gewoon douchen tenzij u van de arts en/of verpleegkundige een ander advies heeft gekregen. U kunt beter nog geen bad nemen. Dit mag weer na 2 weken.

Om een goed herstel na uw operatie mogelijk te maken is het beter dat u:

  • De eerste 6 tot 8 weken geen zware lichamelijke arbeid verricht. Zwaar tillen, zware huishoudelijke werkzaamheden en bijvoorbeeld sporten zijn activiteiten die u beter kunt vermijden.
  • De eerste weken niet fietst. Autorijden is geen probleem en dit kunt u - als het reactievermogen weer goed is - snel hervatten.

Als u voor de operatie bloedverdunnende middelen gebruikte, mag u het gebruik hiervan alleen hervatten op voorschrift van de arts. Voordat u naar huis gaat wordt aan u vertelt wanneer u deze bloedverdunnende middelen weer mag gaan gebruiken.

Wij adviseren u om de eerste weken minimaal 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken. Dit draagt bij aan een goed herstel. Vooral als uw urine nog wat bloed bevat, is het belangrijk veel te drinken. Dan wordt de blaas op natuurlijke wijze "gespoeld", waardoor de urine weer lichter van kleur zal worden.

 

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

  • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.

 Als u een wond heeft:

  • Als u plotseling helder rood bloed of pus verliest via de wond(jes).
  • Als er sprake is van roodheid of zwelling van de wond(jes) die er eerder niet was.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, op werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur via telefoonnummer (073) 553 60 10.