Headerafbeelding
Operatiecentrum Anesthesiemedewerker 2
Behandeling

Operatie bij een gescheurde schouderpees (cuffruptuur)

Bij een gescheurde schouderpees opereert de orthopedisch chirurg via een kijkoperatie (arthroscopie).

Eerst bekijkt de orthopedisch chirurg de binnenkant van de schouder en controleert waar de peesscheur zit. Hierna worden de kapotte delen van de pees verwijderd. De gezonde delen worden vastgezet aan het bovenarmbot.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Voor, tijdens en na een operatie in het JBZ

Komt u binnenkort voor een operatie naar het JBZ? Hier vindt u alle belangrijke informatie op een rij.

Betrokken afdelingen

Code ORP-063a
Laatste revisie: 30 augustus 2024 - 12:16
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een gescheurde schouderpees (cuffruptuur)

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Stop met roken

Zeker als u geopereerd bent of moet worden, is het beter niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast verdringt het koolmonoxide in de rook het zuurstof uit het bloed. Roken is slecht voor de wondgenezing en vergroot de kans op complicaties. Tenslotte kan hoesten na de operatie erg veel pijn doen.

Houdt u er ook rekening mee dat u in en om het ziekenhuis niet mag roken. Het hele gebouw, het ziekenhuisterrein en de parkeervoorzieningen zijn rookvrij.

Voor hulp bij stoppen met roken kunt u kijken op www.rookvrijookjij.nl of belt u naar (076) 889 51 95.

Opname

Voor deze operatie wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling of Kort Verblijf.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de behandeling niet zelf auto te rijden. U bent misschien nog suf van de narcose en u moet een sling of mitella dragen. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Tijdens de behandeling

Voor deze operatie krijgt u algehele anesthesie. De anesthesioloog geeft meestal ook nog een prik in de nek om de zenuwen naar de schouder tijdelijk te verdoven (plexusanesthesie). Dit moet ervoor zorgen dat u minder pijn heeft na de operatie.

De orthopedisch chirurg opereert via een kijkoperatie (arthroscopie). De camera en de instrumenten worden via 3 of 4 kleintje gaatjes in de huid naar binnen gebracht. Eerst bekijkt de orthopedisch chirurg de binnenkant van de schouder. De orthopedisch chirurg controleert bijvoorbeeld waar de peesscheur zit. Hierna worden de kapotte delen van de pees verwijderd. Ook worden de gezonde delen vastgezet aan het bovenarmbot. Vaak wordt ook op hetzelfde moment een stukje van het schouderdak weggehaald. De pezen krijgen dan meer ruimte.

De pezen worden meestal vastgezet met botankertjes. Hieraan zijn hechtdraden bevestigd. Er kunnen één of meerdere ankers worden gebruikt. Dit hangt af van de vorm en de grootte van de scheur. De ankers verdwijnen in het bot. De ankers hoeven later niet meer te worden verwijderd.

De behandeling duurt 45 tot 60 minuten.

Wat zijn de risico's?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er na iedere operatie complicaties optreden, zoals een nabloeding, een bloeduitstorting en een infectie van de wond. Zeer zeldzaam is trombose.

Bij deze operatie kan uw schouder stijf worden (frozen shoulder). Dit gaat vanzelf over, maar dit kan wel lang duren. Ook kunnen de pezen niet of onvoldoende vastgroeien. De kracht komt dan niet helemaal terug. We kunnen ook niet altijd voorspellen of de pijnklachten helemaal zullen weggaan.

Naar huis

Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Als er verder geen bijzonderheden zijn, dan gaat u dezelfde dag weer naar huis.

Herstel thuis

De vastgezette pezen moeten de tijd krijgen om vast te groeien op het bot. Hiervoor is rust nodig. U moet daarom de eerste 3 tot 4 weken na de operatie een mitella of sling dragen. U mag met uw schouder alleen slingerbewegingen maken. U mag uw arm af en toe uit de sling halen om vooral de elleboog te buigen en te strekken zodat deze niet stijf wordt. U mag alleen zijwaartse bewegingen doen bij een fysiotherapeut. U krijgt hiervoor instructies van de fysiotherapeut. Pas na 4 weken mag u meer bewegen. U mag dan ook uw kracht opbouwen.

De eerste dag zijn de wonden afgedekt met een drukkend verband. Dit verband mag u na 2 dagen verwijderen. Soms wordt een hechting gebruikt voor het sluiten van de wond. U moet deze na ongeveer 10 tot 14 dagen laten verwijderen door uw huisarts.

Wanneer neemt u contact op?

Het is belangrijk dat u na uw operatie contact opneemt met uw behandelend arts of met uw huisarts als 1 van de volgende verschijnselen zich voordoet:

  • U heeft koorts boven de 38.5 °C.
  • U heeft steeds meer pijn in het operatiegebied, in combinatie met roodheid en eventueel koorts.
  • De wond erg veel lekt.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

  • De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 60 50. In dringende gevallen buiten kantooruren belt u naar de verpleegafdeling Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 25 21. 
  • Zijn er problemen ná de eerste 24 uur thuis? Dan kunt u bellen naar (073) 553 67 86. Afhankelijk van het tijdstip komt u via dit telefoonnummer in contact met de polikliniek Orthopedie tijdens kantooruren) of met de afdeling Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren).

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Na ongeveer 8 weken komt u bij de orthopedisch chirurg op de polikliniek voor controle.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur op nummer (073) 553 60 50.