Headerafbeelding
Operatiecentrum Anesthesiemedewerker 2
Behandeling

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis (sachse urethrotomie)

Een vernauwing van de plasbuis kunnen we opheffen met een operatie.

Bij deze operatie brengt de uroloog een kijkinstrument in de plasbuis. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. Met een verschuifbaar mesje wordt de vernauwing ingesneden.

Lees meer

Een vernauwing van de plasbuis (urethrastrictuur) kan verschillende oorzaken hebben:

  • anatomische aanleg (bijvoorbeeld kleppen in de plasbuis, aangeboren strictuur van plasbuis);
  • plaatselijke beschadiging door ongeval (bijvoorbeeld een val op de fietsstang);
  • een ontsteking van de plasbuis;
  • na het inbrengen van een katheter (slangetje via de plasbuis naar de blaas om urine af te laten lopen);
  • na een eerdere urologische ingreep via de plasbuis.

Door bovengenoemde oorzaken kan er littekenweefsel in de plasbuis zijn ontstaan, waardoor deze is vernauwd.

De volgende ervaringen kunnen wijzen op een vernauwde plasbuis:

  • De kracht van de urinestraal bij het plassen is minder geworden en er moet geperst worden om de blaas goed leeg te plassen. Het duurt lang voordat de blaas leeg is.
  • Doordat de blaas soms niet goed leeg kan worden geplast, wordt de kans op een blaasontsteking groter.
  • De vernauwing kan ook worden ontdekt bij het inbrengen van een katheter. Op de plek van de vernauwing kan de katheter niet verder worden opgevoerd en kan dan niet in de blaas worden gebracht.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code URO-095
Laatste revisie: 17 oktober 2024 - 14:38
Hoe verloopt de behandeling?

Opheffen van een vernauwing in de plasbuis (sachse urethrotomie)

Informatiefolders voorbereiding opname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie opgenomen. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

Bloedverdunnende medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan is het soms nodig dat u het gebruik hiervan tevoren stopt. Dit gaat in overleg met uw arts.

Opname

U wordt op de dag van de operatie opgenomen. Voor deze ingreep blijft u in principe 2 dagen (1 nacht) in het ziekenhuis.

De operatie vindt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik) plaats.

Via de plasbuis wordt een kijkinstrument ingebracht. Dit is een hol buisje waardoor instrumenten kunnen worden ingebracht. Het kijkinstrument wordt ingebracht tot aan de vernauwing. Met een verschuifbaar mesje wordt de vernauwing gekliefd (urethrotoom).

Direct na de operatie heeft u een katheter in de blaas. Dit is een slangetje via de plasbuis dat ervoor zorgt dat de urine uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen en zo kan het wondgebied tot rust komen.

De urine kan in het begin nog wat rood van kleur zijn. De katheter kan de blaaswand irriteren en dat kan u het gevoel geven dat u moet plassen.

Het kan ook pijn aan de top van de penis veroorzaken.

De eerste dag na de operatie

Meestal wordt de dag na de operatie de katheter verwijderd als de urine helder is. U gaat weer zelf plassen. In het begin kan het plassen een branderig gevoel geven. Door goed te drinken (ongeveer 2 liter) spoelt u de blaas en verdwijnen deze klachten meestal snel. Ook kan er in het begin wat bloed bij de urine zitten.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden en dit niet minder wordt als u veel drinkt en als uw urine (donker)rood van kleur is.
  • Als u behalve bloed, ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft dat u de blaas niet helemaal leeg kunt plassen.
  • Als u koorts heeft boven de 38.5 °C.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Na een Sachse operatie bestaat de kans dat de vernauwing in de plasbuis zal terugkeren. Het is vaak moeilijk te voorspellen binnen welke termijn dit zou kunnen gebeuren. Als een gevolg van de operatie ontstaat er weer littekenweefsel in de plasbuis. Dit littekenweefsel kan voor een nieuwe vernauwing zorgen. Soms blijven deze vernauwingen terugkeren. Uw uroloog zal met u dan een behandelplan bespreken.

Er wordt voor u een afspraak gemaakt bij de arts, ongeveer 6 weken na de operatie.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie; telefoonnummer (073) 553 60 10.