Huisarts
Om de laatste periode van uw leven thuis te kunnen doorbrengen, is de steun van uw huisarts onmisbaar. Voor specifieke problemen in de terminale fase kan de huisarts het transmuraal Palliatief Advies Team inschakelen.
Terminale zorg thuis
Terminale zorg thuis kan bestaan uit:
- Persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld ondersteuning bij het wassen en aankleden of nachtzorg. Nachtzorg kan worden ingezet in overleg met de wijkverpleegkundige. Dit gebeurt op het moment dat er echte sprake is van de ’ laatste fase’ en meestal in combinatie met professionele zorg en vrijwilligers.
- Verpleging, bijvoorbeeld het geven van medicijnen, of voor de wondverzorging.
- Specialistische verpleging, zoals zorg bij het geven van morfine via een pomp.
De meeste thuiszorgorganisaties zijn 24 uur per dag bereikbaar bij problemen.Er bestaan ook particuliere thuiszorgorganisaties die gespecialiseerd zijn in terminale zorg.
Hoog/laagbed en andere hulpmiddelen
Als u een hoog/laagbed nodig heeft, is er vaak een machtiging nodig van de (huis)arts. Bent u opgenomen in het ziekenhuis? Dan regelt de transferverpleegkundige de levering van het hoog/laagbed en zo nodig de machtiging.
Heeft u andere hulpmiddelen nodig? Dan kunt u terecht bij de uitleenwinkels, van de verschillende organisaties die hulpmiddelen aanbieden. Uw zorgverzekeraar vergoed de meeste hulpmiddelen. Voor sommige artikelen moet u een huurprijs betalen, bijvoorbeeld voor een rollator.
Thuiszorg
Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan kan de transferverpleegkundige u adviseren, informeren of ondersteunen bij het aanvragen van de thuiszorg. Bent u thuis, dan kan de huisarts dit doen. U kunt ook zelf contact opnemen met een thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige bekijkt wat er aan zorg nodig is en stemt deze verder
met u af.
Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg
De hulp van de opgeleide vrijwilligers is een aanvulling op de professionele zorg én op de zorg die familieleden en mantelzorgers geven. De mantelzorger heeft dan de mogelijkheid om boodschappen te doen, te sporten, op bezoek te gaan, extra te rusten, samen bij de zieke te zijn, of waar op dat moment behoefte aan is. In een zorginstelling kunnen de vrijwilligers hulp bieden aan de terminaal zieke door er voor hen 'te zijn'.
Er zijn vrijwilligers beschikbaar voor de ochtend, middag, avond en nacht en voor alle dagen van de week. Het inzetten van vrijwilligers wordt afgestemd met u en uw mantelzorgers. Dit gebeurd op basis van beschikbaarheid van de vrijwilligers. VPTZ regio Den Bosch is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg ‘s-Hertogenbosch e.o.,
Telefoonnummer (085) 002 53 10
www.vptzregiodenbosch.nl
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Bommelerwaard,
Telefoonnummer 06 - 10 49 41 20
www.vptz-bommelerwaard.nl
Stichting Nabij Boxtel
Telefoonnummer 06 - 13 10 13 76