Sclerotherapie bij Morel-Lavallée
De specialist heeft met u gesproken over sclerotherapie voor de behandeling van Morel-Lavallée. Hierbij behandelen we een cyste (holte gevuld met vocht) met behulp van echografie.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.

3. Select the language you prefer.

4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).

Lees meer
Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan hier beschreven. De artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die u begeleiden, geven u specifieke informatie over uw situatie. Deze schriftelijke informatie is alleen bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie en als naslagwerk.
Wij raden u aan om altijd iemand mee te nemen naar de gesprekken met een zorgverlener.
maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur
Hoe verloopt de behandeling?
Voorbereiding
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
Wat gebeurt er na de behandeling?
Veelgestelde vragen
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Komt u voor bloedonderzoek? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, het aanvraagformulier of barcode die u heeft ontvangen.
Komt u voor röntgenfoto's of een echografie? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Afspraak op onze locatie in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.
Sclerotherapie bij Morel-Lavallée
Nuchter zijn
U moet 2 uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u de laatste 2 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken.
Heeft u diabetes?
Bent u diabetespatiënt, dan mag u ‘s morgens vroeg een lichte maaltijd gebruiken en uw medicijnen innemen.
De radioloog brengt via de huid een naald in de cyste. Met behulp van echografie (geluidsgolven) brengt de radioloog de naald op de juiste plek. Via de naald wordt het vocht weggehaald. Er wordt bekeken hoeveel milliliter vocht uit de cyste komt. Het behandelen (scleroseren) van de cyste gebeurt met doxycycline. Dit medicijn prikkelt de binnenwand van de cyste. Door de holte van binnenuit te behandelen is het de bedoeling dat deze zich niet meer gaat vullen.
De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving.
Drukverband
Direct na de ingreep krijgt u een strak drukverband zodat de cyste geen ruimte krijgt om zich weer te vullen.
Leefregels na de behandeling
- Het drukverband moet u 2 weken blijven dragen.
- Het wondje (prikgaatje in de huid) kunt u laten drogen aan de lucht als de hechtpleister er af is.
- U mag na de behandeling het behandelde lichaamsdeel gewoon bewegen en gebruiken.
- U mag na de behandeling meteen weer eten en drinken.
- U mag na 24 uur weer douchen.
- Wanneer u weer kunt werken hangt af van het soort werk dat u doet en uw individuele situatie. Overleg met uw behandelend arts en uw bedrijfsarts wanneer u weer kunt gaan werken.
Risico's
Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Wij nemen maatregelen rondom de ingreep doen wij er alles aan om de risico’s zo beperkt mogelijk te houden. Ondanks alle voorzorgmaatregelen, is er een kans dat er na de injectie symptomen optreden als een licht branderig gevoel, meer vochtophoping en warmer gevoel op de plek van de behandeling. Soms voelen patiënten zich licht koortsig op de dag na de behandeling.
Meestal is het behandelde gebied nog steeds verhard tijdens de controle-afspraak na 2 weken en merkt u dat de symptomen na een tijdje minder worden. De symptomen zijn meestal verdwenen na 6 tot 8 weken.
Contact opnemen bij klachten na ontslag
Krijgt u thuis last van ernstige pijn, zwelling, benauwdheid of krijgt u koorts, neem dan direct contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.
Hoe lang duurt de behandeling?
De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.