Headerafbeelding
Aanleggen malletspalk vinger
Behandeling

Spalkbehandeling bij mallet vinger

Wanneer de strekpees van uw laatste vingerkootje is afgescheurd, noemen we dat een mallet vinger. 

Gescheurde strekpees bij mallet vinger

Het is belangrijk om een mallet vinger te behandelen. Wanneer de mallet vinger niet wordt behandeld, kan het gevolg zijn dat u uw hand minder goed kunt gebruiken. Het topje blijft in gebogen toestand en kan niet meer gestrekt worden. Als behandeling krijgt u een spalk om uw vinger. Deze houdt uw vingertop in gestrekte stand. Op deze manier kan de strekpees weer herstellen. 

Lees meer

Een mallet vinger veroorzaakt soms zwelling en pijn rondom het topje van uw vinger. Het topje van uw vinger blijft in een gebogen stand staan en kunt u niet meer actief strekken. Het topje kunt u wel met hulp van uw andere hand strekken. Om zeker te weten dat inderdaad de strekpees van uw laatste vingerkootje is afgescheurd kan een röntgenfoto worden gemaakt. 

Een mallet vinger wordt meestal veroorzaakt door een extreme buiging van het eindkootje. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het opmaken van een bed of tijdens een balsport. Soms scheurt niet alleen de strekpees af, maar breekt er ook een stukje bot af.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Betrokken afdelingen

Code AHU-058
Laatste revisie: 9 oktober 2024 - 14:36
Hoe verloopt de behandeling?

Spalkbehandeling bij mallet vinger

Op de Spoedeisende Hulp krijgt u een tijdelijke spalk. U krijgt binnen enkele dagen een oproep om bij de Gipskamer een nieuwe spalk te laten maken. Deze spalk houdt uw vingertop in gestrekte stand. De spalk moet u zes weken altijd om houden, behalve als er anders met u is afgesproken. Op deze manier kan de strekpees weer herstellen.

Aanleggen malletspalk vinger

Het middelste gewrichtje van uw vinger moet u wel blijven bewegen om te voorkomen dat deze stijf wordt. U mag met de aangedane vinger niet te hard knijpen of zwaar tillen.

Schoonmaken van de vinger

Het spalkje mag niet nat worden. U kunt dit voorkomen door met douchen een handschoen om uw hand te doen en deze af te plakken.

Wilt u uw vinger of spalkje schoonmaken of luchten? Dan moet u hierbij uw hand plat op tafel houden. Probeer het schoonmaken wel tot een minimaal aantal keer te beperken. Het is makkelijk dat u het schoonmaken met iemand samen doet. Til uw hand nooit zonder spalk op! Als uw vinger tijdens deze fase buigt, wordt het herstel wat tot dan toe is bereikt teniet gedaan. Schuif na het schoonmaken van uw vinger het spalkje om uw vinger zonder uw hand op te tillen. Plak hierna het spalkje weer met een tape vast.

Tip: masseer een minuutje de bovenkant van uw vingertopje als de spalk af is. U kunt ook eventueel uw topje koelen met een ijsblokje als de vinger nog gezwollen is. Laat uw hand wel op tafel liggen!

Wanneer u de spalk zes weken gedragen heeft, test uw gipsverbandmeester de sterkte van de pees en de positie van uw vinger.


De verdere behandeling is afhankelijk van het herstel:

  • Als er onvoldoende herstel is draagt u het spalkje nog 3 weken dag en nacht. Daarna testen we het herstel van de vinger opnieuw.
  • Als er voldoende herstel is mag u gaan oefenen volgens de instructie van de gipsverbandmeester. Zie de folder ‘Oefeningen voor de mallet vinger’ foldercode AHU-059.

U neemt contact op met de Gipskamer als:

  • u vragen heeft;
  • uw huid onder de spalk kapot gaat of erg week wordt;
  • het herstel niet gaat zoals in deze folder beschreven staat;
  • u veel pijn heeft;
  • uw spalkje kapot is.

U kunt de gipskamer van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur bereiken door te bellen naar (073) 553 27 12.

Alleen bij zeer dringende gevallen buiten kantooruren, belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.