Behandeling

Stijve grote teen (hallux rigidus) - conservatieve behandeling

Bij een stijve grote teen bekijkt het Voet- en Enkelteam eerst samen met u of een aanpassing van uw schoenen of een behandeling met medicijnen uitkomst biedt. We noemen dit een 'conservatieve' behandeling, dat wil zeggen een behandeling zonder operatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code ORP-102a
Laatste revisie: 30 augustus 2024 - 12:52
Hoe verloopt de behandeling?

Stijve grote teen (hallux rigidus) - conservatieve behandeling

Als u pijn heeft tijdens het lopen heeft dat vaak te maken met het afwikkelen. Een schoen die u helpt met afwikkelen kan de pijnklachten verminderen. Dit noemen we een afwikkelschoen. Hierbij staat de neus van de schoen omhoog en rolt deze af tijdens het lopen waardoor uw voorvoet minder hoeft te buigen.

afwikkelschoen
Afbeelding: bij een afwikkelschoen staat de neus wat omhoog.

Aanpassing van uw eigen schoen (OVAC)

Soms is het een oplossing als uw eigen schoenzool wordt aangepast door een schoenmaker waardoor uw eigen schoen een afwikkelschoen wordt. De rest van de schoen moet natuurlijk wel goed bij uw voet en klacht passen.

Orthopedische schoenen

Als schoenen uit de winkel niet meer voldoende zijn voor uw voet of als u niet meer in de normale schoen past, kan een orthopedische schoen een oplossing zijn. Dit zijn schoenen die een orthopedisch schoenmaker voor u op maat maakt. Dit kan tegenwoordig helemaal in uw eigen smaak. U kunt plaatjes meenemen van schoenen die u mooi vindt, die de schoenmaker als voorbeeld neemt. Wij kunnen u adviseren welke goede orthopedische schoenmakers er bij u in de buurt zitten.

De orthopedisch chirurg kan met u afspreken om medicijnen voor te schrijven tegen de pijn. Dit kunnen gewone pijnstillers zijn zoals paracetamol, of ontstekingsremmers.

Injectie met corticosteroïden

Met een injectie in het pijnlijke grote teen gewricht, kan een medicijn toegediend worden dat de ontsteking remt. Dit medicijn wordt met verdoving rechtstreeks in het gewricht gespoten. De orthopedisch chirurg maakt gebruik van een echografie om te zorgen dat de injectie op de juiste plaats gegeven wordt. Bij de meeste patiënten helpt deze injectie voor een bepaalde periode. Lees meer hierover bij 'Injectie met een ontstekingsremmer (Kenakort)'