Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Vaatlaserbehandeling

Met een vaatlaser kunnen we zichtbare adertjes behandelen.

Hoe verloopt de behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DER-719
Laatste revisie: 15 januari 2025 - 12:04
Hoe verloopt de behandeling

Vaatlaserbehandeling

Voor de behandeling mag u niet gebruind zijn door de zon of zonnebank. Er kunnen dan pigmentverschillen ontstaan na de laserbehandeling. Voordat u naar het ziekenhuis komt reinigt u thuis de huid goed. U brengt geen crèmes of make-up meer aan. Sommige medicijnen maken uw huid gevoeliger voor licht. In combinatie met de laserbehandeling kunnen de medicijnen blaren en littekens veroorzaken. Geef daarom vooraf uw medicijngebruik altijd door aan de arts.

Bent u zwanger?

Tijdens de zwangerschap doen we liever geen laserbehandeling.

Vaatlaser

We werken met een moderne vaatlaser met een golflengte van 532 nm. Deze vaatlaser produceert licht met hoge energie. De golflengte van dit laserlicht is speciaal geschikt voor rode bloedcellen en adertjes in de huid. Deze adertjes worden opgewarmd en vervolgens vernietigd. Met deze zeer snelle en effectieve laser kunnen we storende kleine adertjes, couperose, wijnvlekken en zelfs kleine spataderen behandelen.

Tijdens de behandeling

De laserbehandeling wordt poliklinisch gedaan door de dermatoloog of een hiervoor speciaal opgeleide assistente. U krijgt een beschermende bril op, omdat het laserlicht oogbeschadiging kan veroorzaken. De behandeling voelt aan als ‘speldenprikjes’, net alsof een elastiekje tegen de huid wordt aangeschoten. Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Verdoving is vrijwel nooit nodig. De behandeling duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Hoe vaak?

Het hangt af van de grootte en de ernst van de aandoening of u één of meerdere behandelingen nodig heeft. De tijd tussen 2 behandelingen is 6 tot 8 weken. Meestal is het effect van de behandeling uitstekend. We kunnen u echter geen garanties geven. Uiteraard kunnen we alleen de zichtbare adertjes behandelen. Op eventuele adertjes die zich in de toekomst ontwikkelen, heeft de behandeling geen effect. We kunnen dan de laserbehandeling herhalen.

Complicaties komen gelukkig niet vaak voor. Soms kunnen donkere of lichte vlekken ontstaan. Meestal verdwijnen die na een aantal maanden vanzelf. Pigmentverschillen komen vooral voor als u onbeschermd in de zon bent geweest en bij mensen met een donker huidtype. Heel af en toe kunnen deze verkleuringen blijven bestaan. Littekens en infecties komen zeer zelden voor.

Waar moet u thuis aan denken?

Na de behandeling kan het gebied dat we behandeld hebben rood en opgezwollen zijn. Meestal valt dit mee, maar soms kunnen roodheid en zwelling enkele dagen aanhouden. De zwelling zit het meest rond de ogen.

Koelen

Het is belangrijk dat u de huid de eerste uren goed koelt. Bij de apotheek en drogist kunt u handige ‘coolpacks’ kopen. Deze legt u van tevoren in de diepvries. U neemt ze voor de behandeling mee naar het ziekenhuis. Wikkel een washandje om de ‘coolpack’. Leg deze nooit zonder washandje tegen de huid! IJskoude natte washandjes werken ook goed.

Niet krabben aan korstjes

Na de behandeling kunnen korstjes ontstaan. Deze genezen na ongeveer een week. Krab de korstjes er vooral niet af! Dit geeft kans op infecties en littekenvorming.

Voorzichtig met sport en baden

U mag de huid voorzichtig wassen met water. Na één dag kunt u weer make-up gebruiken. Tot een week na de behandeling mag u niet fanatiek sporten, naar de sauna of in hete baden. Hierdoor komt de doorbloeding te snel op gang.

Niet in de zon

Iedere huid is verschillend, maar meestal is er na een week nauwelijks meer iets te zien. Na de behandeling is het zeer belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen de zon met een parfumvrije sunblock crème (minimaal factor 40). Het is het beste als u uw huid meerdere malen per dag insmeert. Dit helpt om donkere verkleuringen van de huid te voorkomen.

Bij vragen of problemen belt u naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.