Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Onderzoek

Blaaskijkonderzoek (cystoscopie)

Een cystoscopie is een onderzoek waarbij de uroloog de binnenkant van uw plasbuis en blaas bekijkt.

Daarvoor gebruikt de uroloog een cystoscoop. Dat is een dun buigzaam slangetje, met verlichting en een lens aan het uiteinde. Dit slangetje wordt via de plasbuis in de blaas gebracht. 

 

Lees meer

Een cystoscopie wordt gedaan als er afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Bijvoorbeeld bij plasproblemen of bloed bij de urine. Het onderzoek wordt ook gedaan ter controle bij eerder gevonden afwijkingen van de blaaswand.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Betrokken afdelingen

Code URO-048
Laatste revisie: 3 december 2024 - 15:20
Hoe verloopt het onderzoek?

Blaaskijkonderzoek (cystoscopie)

Hoe bereidt u zich voor?

Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Vaak zal het nodig zijn vóór de cystoscopie urine op te vangen voor onderzoek. Als dit bij u nodig is zal de verpleegkundige dit tijdig aan u vragen.

Kies voor kleding die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Uw onderlichaam moet ontbloot worden, uw bovenlichaam niet.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd bij de polikliniek Urologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald of opgeroepen.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een uroloog, een uroloog in opleiding of een physician assistant (ondersteunend geneeskundige). Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer. Daar doet u uw ondergoed en rok/lange broek uit. Hierna neemt u plaats op de cystoscopietafel. Voor het onderzoek is het nodig dat u met gespreide benen, in speciaal hiertoe ontwikkelde beensteunen, op de onderzoektafel ligt.

De penis of de schede wordt gereinigd met een desinfecteervloeistof. Er wordt een gelei in de plasbuis gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel en als verdovingsmiddel. Het inbrengen van de cystoscoop gaat zo gemakkelijker. De kans op pijn wordt zo minimaal. Het helpt ook als u zich zo goed mogelijk probeert te ontspannen.

plaatje van een flexibele cystoscoop bij een man ingebracht

Cystoscoop ingebracht bij een man

Als de cystoscoop is ingebracht, wordt er via dit slangetje steriel water in de blaas gebracht. U kunt hierdoor aandrang krijgen om te plassen. Dit gebeurt pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog bekijkt de plasbuis en de blaas. Daarna is het onderzoek afgelopen.

Na het onderzoek kan de arts bij vrouwen eventueel nog inwendig vaginaal onderzoek doen, om de inwendige geslachtsorganen te onderzoeken. Bij mannen kan de arts eventueel inwendig onderzoek doen via de anus, om de prostaat te onderzoeken.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

U krijgt meteen na het onderzoek de uitslag. Daarna kunt u vrijwel meteen naar huis. Zelf autorijden of met het openbaar vervoer gaan is geen probleem.

U kunt na de cystoscopie last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Dit kan soms nog enkele dagen zo zijn. Ook kunt u meer aandrang voelen om te plassen en kan er wat bloed in de urine zitten. Dit is normaal en niet gevaarlijk.

Leefregels en adviezen voor thuis

Het is belangrijk dat u na het blaasonderzoek veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie beschrijft hoe dit onderzoek meestal verloopt. Het kan zijn dat in uw geval de behandeling wat anders verloopt. De arts kan soms voor een andere behandelingsmethode kiezen, die beter past bij uw situatie. Aan het begin van de behandeling zal de arts u vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Als u vragen heeft dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.

Heeft u vragen of problemen na het onderzoek?

Heeft u na het onderzoek vragen of problemen over uw onderzoek? Dan kunt u contact met ons opnemen tijdens het telefonisch spreekuur: maandag t/m zondag van 10.30 - 11.30 uur op telefoonnummer (073) 553 67 00.

Voor overige vragen verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Urologie: telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 60 10.

Voor spoed(vragen) kunt u contact opnemen:

  • binnen 48 uur na het onderzoek met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer (073) 553 27 00;
  • na 48 uur na het onderzoek met uw huisarts.

Neem contact op met het ziekenhuis of uw huisarts:

  • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u behalve bloed, ook flinke bloedstolsels, met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.