Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.

Bloedonderzoek of onderzoek van urine of ontlasting is nodig wanneer de huisarts of specialist meer te weten wil komen over uw gezondheid. De arts laat ook onderzoek doen om het verloop van ziekte en het effect van een behandeling te bepalen. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Antistollingsmedicatie

Bent u bij de Trombosedienst? Dan is het belangrijk om de INR op tijd te bepalen. Kijk daarom goed op welke prikpost u terecht kunt.

Tips bloedprikken

  • Maak de afspraak voor bloedprikken zo snel mogelijk, ook al hoeft bloedprikken pas over een tijdje te gebeuren. U heeft dan de meeste keus uit beschikbare tijdstippen en locaties. U kunt tot 2 maanden vooruit een afspraak maken. Verzetten of annuleren is altijd mogelijk. 
  • Wilt u bloed laten prikken op de JBZ hoofdlocatie of een JBZ Dichtbij locatie? In de middag is het hier rustiger. U heeft meer keus uit afspraakdata en tijden, als u een afspraak kunt plannen in de middag. 
  • Wist u dat bloedprikken ook op dinsdagavond kan? Dit kan tot 20.00 uur op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch.
  • Denk ook aan de mogelijkheid voor bloedprikken op een van onze kleinere prikposten. Dicht bij huis en kleinschalig! Deze prikposten werken ook alleen op afspraak. 

Betrokken afdelingen

Code LAB-029
Laatste revisie: 18 juni 2024 - 09:21
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Afspraak maken

Bloedprikken kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak. Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak. 

Lukt het niet om online een prikafspraak te maken? Bel (073) 553 36 99, kies keuze 1.

 

Formulier voor bloedprikken

Als u bloed moet prikken, ontvangt u hiervoor een bloedprikformulier. Dit kan een papieren formulier zijn of een digitaal formulier, wat u ontvangt per sms. Als u uw bloedprikformulier per sms wilt ontvangen, kunt u dit aangeven op  polikliniek waar u onder behandeling bent. Hiervoor is een geldig 06-telefoonnummer nodig.

Digitaal aanmelden

Heeft u een afspraak voor bloedprikken op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen, en op die dag géén andere poliklinische afspraken? Dan moet u zich bij binnenkomst in het ziekenhuis eerst digitaal aanmelden:

  • Ga op de dag van de bloedprikafspraak eerst naar de aanmeldzuil naast de centrale receptie/Infobalie en scan uw geldig identiteitsbewijs.
  • Volg de instructies op het scherm van de aanmeldzuil.
  • U ontvangt een papieren dagticket met QR-code.
  • Is uw bloedprikafspraak op onze locatie in Boxtel, Rosmalen of Drunen? Dan weten wij door uw aanmelding ook meteen dat u in de wachtruimte aanwezig bent. U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent. 
  • Is uw bloedprikafspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Scan dan uw QR-code bij het aanmeldpunt in de wachtruimte van afdeling Bloedafname. U wordt dan binnengeroepen als u aan de beurt bent. 

Heeft in verband met andere afspraken al een dagticket met QR-code? 

  • Zijn uw afspraken op de locatie 's-Hertogenbosch? Dan scant u de QR-code bij het aanmeldpunt op de afdeling Bloedafname. Wij weten dan dat u in de wachtruimte bent. U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent. 
  • Zijn uw afspraken op de locatie in Boxtel, Rosmalen of Drunen? Dan scant u de QR-code bij de aanmeldzuil bij de centrale receptie/Infobalie. Wij weten dan dat u in de wachtruimte bent. U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent. 

Nuchter zijn

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Uw arts vertelt u dat dan. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 24.00 uur geen vast voedsel meer mag eten. U mag wel water, thee en koffie zonder toevoegingen drinken. Ook mag u uw medicijnen innemen. Roken is niet toegestaan.

Prikangst

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de teamleider van de afdeling Bloedafname. We kunnen dan afspraken met u maken over het bloedprikken.

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De laborant doet een strakke band om uw bovenarm. Poliklinisch wordt alleen op verzoek van de patiënt de arm ontsmet. Daarna prikt de laborant met een holle naald in uw bloedvat en nemen we één of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.