Headerafbeelding
Patiënt krijgt een kijkoperatie van de knie
Behandeling

Correctie van de kniestand

Bij artrose van de knie kan de orthopedisch chirurg soms de stand van uw been corrigeren.

Heeft u artrose in de knie, en is vooral aan 1 kant van het kniegewricht? Dan kan een correctie van de afwijkende stand goede resultaten opleveren. Tijdens de operatie corrigeert de orthopedisch chirurg de stand van uw been, waardoor de druk in het kniegewricht beter wordt verdeeld. Hierdoor wordt het beschadigde deel van uw knie minder belast. De pijn is daarna grotendeels of helemaal verdwenen. Het plaatsen van een knieprothese is dan niet nodig of kan jaren worden uitgesteld.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code ORP-024
Laatste revisie: 28 augustus 2024 - 16:07
Hoe verloopt de behandeling?

Correctie van de kniestand

Informatiefolders voorbereiding opname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie opgenomen. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

Wat zijn de risico’s?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kunnen er bij iedere operatie complicaties optreden. Bij deze operatie kan dit zijn:

  • Een meer dan normale bloeduitstorting. Hierdoor is de wond pijnlijker.
  • Een infectie.
  • Een onder- of overcorrectie van de kniestand.
  • Het vertraagd - of niet - aan elkaar groeien van de botstukken: dan is een tweede operatie nodig.
  • Trombose. Dit kan optreden ondanks bloedverdunners.
  • Uitval van een zenuw. Dit komt een enkele keer voor. Hierdoor ontstaat een klapvoet. De zenuwuitval kan tijdelijk of blijvend zijn.
  • Klachten door de plaat of schroeven. Het materiaal wordt zo nodig na minimaal 1 jaar verwijderd.

Tijdens de behandeling

De orthopedisch chirurg voert de correctie meestal uit net onder de knie, in het scheenbeen. Aan de voorkant maakt de orthopedisch chirurg een snee. Aan de buitenkant van het bot wordt een wig genomen of aan de binnenkant wordt een wig tussengevoegd. Dit is een wig van kunstbot, donorbot of eigen bot, afhankelijk van de grootte.

Na de correctie zet de orthopedisch chirurg het bot vast met een plaat en schroeven. Net voor de ingreep tot 24 uur na de ingreep krijgt u antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen.

De ingreep duurt ongeveer 90 minuten.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier houden we u de eerste uren goed in de gaten. Sommige patiënten zijn na de ingreep wat misselijk.

Als u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De eerste periode na de operatie krijgt u meestal pijnstillers. De eerste dagen gaat dit via een infuus of met een slangetje in uw rug.

Uw knie is verbonden met een drukkend verband. Via een slangetje in de wond (wonddrain) kan bloed uit uw knie afgevoerd worden.

De dag na de operatie wordt de wonddrain verwijderd en mag u uit bed. Dan begint u onder begeleiding van de fysiotherapeut aan de revalidatie. Die bestaat vooral uit het buigen en strekken van de knie. Met behulp van krukken mag u in principe de knie meteen al wat gaan belasten.

Naar huis

Meestal kunt u na 2 tot 3 dagen naar huis.

Registratie van uw implantaat

Het JBZ registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens zien in uw MijnJBZ onder het kopje ‘Dossier’ en vervolgens ‘Implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook in uw ontslagbrief. Staat een implantaat niet in uw MijnJBZ? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Het JBZ levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het Landelijke Implantaten Register (LIR). Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.

Herstel thuis

Hoeveel u uw knie kunt belasten, hangt af van de toegepaste operatietechniek en de stevigheid van het bot. U krijgt hulp van de fysiotherapeut. Het duurt ongeveer 6 weken om te genezen. Daarna heeft u nog een paar weken nodig voordat u alles weer kunt doen.

Of u kunt autorijden, hangt af van de mogelijkheid om uw knie weer te belasten. Heeft u geen krukken meer nodig? Dan kunt u in overleg met uw fysiotherapeut weer proberen te rijden.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

  • De eerste 24 uur na ontslag belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 60 50. In dringende gevallen buiten kantooruren belt u naar de verpleegafdeling Orthopedie, telefoonnummer (073) 553 25 21. 
  • Zijn er problemen ná de eerste 24 uur thuis? Dan kunt u bellen naar (073) 553 67 86. Afhankelijk van het tijdstip komt u via dit telefoonnummer in contact met de polikliniek Orthopedie tijdens kantooruren) of met de afdeling Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren).

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur op nummer (073) 553 60 50.