De Intensieve Samenwerking Afdeling (ISA): betere uitkomsten voor de patiënt

“Ik weet dat hier vijf, zes artsen rondlopen en ik heb contact met één zaalarts, per dag. Ik vind het idee uitstekend. Verschillende artsen worden bij mekaar gezet en die oordelen over een patiënt. Ja dat is perfect gewoon, ik hoefde niet naar die afdeling of naar die afdeling of naar die… Ze zijn er al. Ik denk voor de patiënt het beste wat er is…” De heer Claasen over de ISA.

Patiënten zijn zeer tevreden over de samenwerking op de ISA. Ze waarderen de zorg met maar liefst een 8,2. Dat blijkt uit een onderzoek dat Simon de Gans heeft gedaan. De voornaamste andere onderzoeksresultaten zijn; een verkorting van de ziekenhuisopname met twee dagen; 49% minder medische consulten. Daarnaast is er een indicatie dat de werkwijze op de ISA op de lange termijn kosten bespaart. 

De Intensieve Samenwerking Afdeling (ISA) bestaat inmiddels al meer dan twee jaar. In deze tijd hebben de specialismen geriatrie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, cardiologie en ziekenhuisgeneeskunde hard samengewerkt om goede zorg te leveren voor oudere patiënten die complexe zorg nodig hebben. Het onderzoek laat zien dat de samenwerking zijn vruchten afwerpt. 

Simon schreef een artikel over het onderzoek dat inmiddels is gepubliceerd in de Journal of Interprofessional Care. Je kunt het artikel lezen via deze link

Simon deed dit niet alleen, maar samen met onder andere: Karen Keijsers, Babette van der Zwaard, Marjolein van de Pol (Radboudumc), Monique Penturij Kloks (JBZ) en Fedde Scheele (VUMC). 

Dit is de eerste studie naar de voordelen van de ISA, in de toekomst volgen er nog meer. Stichting Vrienden is trots aan deze studie een bijdrage te kunnen leveren. 

 

Update maandag 29 april 2024

Nieuwsuur had op vrijdag 26 april een mooi item over zorg in de toekomst "Zorgdoolhof in ziekenhuizen", waarin het JBZ een rol speelde met de invoering van bovengenoemde ISA. Kijk hier het item terug of lees het bericht op NOS.nl

Laatste revisie: 29 april 2024 - 13:14