Het goede gesprek
In het ziekenhuis krijgt u vaak in korte tijd veel informatie en u heeft zelf waarschijnlijk vragen. We geven u een aantal tips om het gesprek met uw zorgverlener voor te bereiden.
Translate instructions
Tekst
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
- Schrijf van tevoren de vragen op die u aan de zorgverlener wilt stellen.
- Twee horen en onthouden meer dan één. Neem daarom iemand mee naar de afspraak.
- Wees eerlijk. Vertel het bijvoorbeeld als u bepaalde medicijnen niet inneemt of als u nog andere medicijnen gebruikt.
- Vertel bijzonderheden als u denkt dat dit belangrijk kan zijn; ook als de zorgverlener er niet om vraagt. Bijvoorbeeld dat u zwanger wilt worden, dat een bepaald medicijn bijwerkingen heeft gegeven, dat er een erfelijke aandoening in de familie voorkomt, dat u onlangs een verre reis hebt gemaakt, enz.
- Neem eventueel het gesprek met de zorgverlener op. Het kan lastig zijn om alles wat de zorgverlener vertelt te onthouden. Het is dan fijn om de geluidsopname thuis terug te luisteren, eventueel samen met naasten. Vertel uw zorgverlener van tevoren dat u het gesprek gaat opnemen.
- Als de arts een ingrijpende behandeling (of ingrijpend onderzoek) voorstelt, kan het soms goed zijn om bedenktijd te vragen. U kunt er dan thuis rustig over nadenken. Eventueel kunt u de arts vragen om een extra gesprek.
Code
NHZ-078
Laatste revisie: 31 juli 2024 - 10:50