Toiletgebruik
Op het toilet zitten gaat moeilijk. Bij de zorgwinkel kunt u een toiletverhoger lenen. U hoeft dan niet zo diep door uw knieen te buigen om op het toilet te kunnen zitten. Het is makkelijk wanneer u handgrepen naast het toilet heeft.
Zitten en liggen
U kunt een van uw heupen niet buigen. U kunt zitten op een barkruk, een tuinstoel met verstelbare rugleuning of halfliggend op de bank. Als u ligt moet u een kussen onder uw onderbeen leggen. Anders sluit u de vaten en zenuwen in uw knieholte af. Uw onderbeen/voet gaat dan tintelen.
Aan- en uitkleden
Met name het aantrekken van broek, sokken en schoenen kan wat problemen geven. Bij de thuiszorgwinkel kunt u een stok met knijper (helping-hand) kopen. En een lange schoenlepel voor de schoenen. In het begin is het prettig als iemand u helpt bij het aan- en uitkleden. Het is makkelijk om wijde kleding te dragen.
Eten
U kunt geen grote porties tegelijk eten. Het is beter om verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden te nuttigen.
Gips
U kunt spierpijn krijgen doordat u een andere houding heeft dan normaal. Dit gaat vanzelf over.
ls het gips wat vochtig is geworden, kunt u het droog föhnen met een lauwe föhn. Als u jeuk onder het gips krijgt, kunt u de huid met een koude föhn afkoelen. U kunt ook coolpacks op het gips leggen. Deze zijn te koop bij drogist en apotheek.
Kom niet met scherpe voorwerpen onder het gips; de huid kan dan stuk gaan. Heeft u drukplekken, last van scherpe randen of andere klachten, neemt u dan contact op met de gipskamer.