Intakegesprekken
Eerst krijgt u samen bij de arts een intakegesprek op het Centrum Voortplantingsgeneeskunde. Hierin bespreken we welk behandelschema het beste bij u past.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Vooronderzoeken
De arts voert eerste een aantal onderzoeken uit:
- We nemen van beiden bloed af voor onderzoek naar hepatitis B en C (leverontsteking) en HIV (AIDS). Deze uitslagen moeten bekend zijn voor de behandeling start. Heeft u één van de infectieziekten? Dan onderzoeken en behandelen we dit verder. Deze uitslagen zijn 2 jaar geldig.
- Er moet een uitslag van een zaadonderzoek zijn.
- Wanneer het nodig is, bekijkt de arts de eierstokken. Dit gebeurt met een vaginale echo.
- Soms wordt bij de vrouw nog bloed geprikt op het hormoon FSH en AMH. Hiermee stelt de arts vast of de eierstokken normaal of minder goed reageren op de medicijnen. De hoeveelheid medicijnen kan hierop worden aangepast.
Belangrijk!
U heeft een gesprek gehad bij de arts en u heeft waarschijnlijk veel informatie gekregen. Daarom even voor u de belangrijkste zaken op een rijtje. Denkt u eraan dat u:
- De medicijnen ophaalt bij de Jeroen Bosch Apotheek. U heeft hiervoor een recept meegekregen.
- Beiden bloed laat prikken. Dit kan in het ziekenhuis of bij de JBZ-prikposten. Dit moet gebeurd zijn voordat u begint met de injecties.
- De toestemmingsverklaring tekent voor veilig datawisseling van uw patiëntengegevens. Neem dit mee als u naar het intakegesprek bij de verpleegkundige komt.
Intakegesprek verpleegkundige
Na de vooronderzoeken komt u op gesprek bij één van de verpleegkundigen. U heeft hiervoor een afspraak gemaakt. Bij het intakegesprek neemt de verpleegkundige nogmaals de behandeling met u door, vooral de praktische zaken. U krijgt ook het behandelschema mee dat zij eerst met u bespreekt. Hierin staat precies per dag aangegeven wat u moet doen en wanneer.
Vaginale echo
Bij beide schema’s krijgt u meestal op stimulatiedag (SD) 7 of 8 een vaginale echo. Dan zien we hoeveel eiblaasjes er zijn en hoe groot ze zijn gegroeid. Met regelmatige echocontroles houden we nauwgezet hun verdere groei in de gaten.
Er zijn 4 mogelijkheden
- Er zit al een groei in de eiblaasjes. De stimulatie moet nog wel even worden voortgezet. U krijgt een nieuwe afspraak en blijft de medicijnen gebruiken.
- Er zijn al voldoende eiblaasjes uitgerijpt. De grootste eiblaasjes zijn dan ongeveer 2 centimeter groot. We maken een afspraak voor de punctie.
- De eiblaasjes rijpen niet goed. U krijgt een nieuwe afspraak. Het is ook mogelijk dat er zo weinig reactie is dat de cyclus wordt afgebroken.
- De stimulatie is te sterk. U stopt met de medicijnen. De cyclus wordt afgebroken en u krijgt een nieuwe afspraak.